Poljski minister za kulturo in narodno dediščino Piotr Gliński, ki prihaja iz vrst vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), je napovedal imenovanje slikarja in sindikalnega vodje Janusza Janowskega za novega direktorja Narodne umetnostne galerije Zacheta v Varšavi.

Galerija Zacheta je na lastni spletni strani opisana kot
Galerija Zacheta je na lastni spletni strani opisana kot "ustanova, katere poslanstvo je popularizirati sodobno umetnost kot pomemben element družbeno-kulturnega življenja. Kraj, kjer so predstavljeni najzanimivejši umetnostni fenomeni 20. in 21. stoletja." Foto: EPA

Najpomembnejši razstavni prostor na Poljskem
To je galerija, ki je specializirana za sodobno umetnost ter se ponaša z zbirko več kot 3500 del od 20. stoletja do danes in velja za eno najboljših umetniških ustanov na Poljskem. Umetnica Zuzanna Janin je Zacheto opisala kot "najpomembnejši, progresivni razstavni prostor, ki preči meje" umetniške scene. Galerija je pristojna tudi za organizacijo sodelovanja Poljske na Beneškem bienalu.

Odprto pismo z več kot 1000 podpisi
Čeprav je julija več kot 1000 vodilnih kulturnikov in umetnikov na Poljskem podpisalo odprto pismo v protest proti odločitvi vlade, da prekine pogodbo z dosedanjo direktorico Hanno Wróblewsko, je ministrstvo za kulturo zdaj kar neposredno izbralo njenega naslednika mimo javnega razpisa, poroča The Art Newspaper. Direktorski mandat se ji bo iztekel 31. decembra, Janowski pa naj bi prevzel vodenje od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2025. Pred njegovim uradnim imenovanjem bodo poljski sindikati in ustvarjalna združenja imeli možnost izraziti svoje mnenje.

Nameščanje konservativni ideologiji zapisanih imen
Kritiki zdajšnje poljske vlade vidijo imenovanje Janowskega kot zgolj še en korak v agendi nameščanja konservativni ideologiji zapisanih kandidatov na vodilna mesta osrednjih kulturnih ustanov v državi. Nasprotniki imenovanja Janowskega na mesto direktorja galerije so posebej izpostavili dvome o njegovi primernosti za to vlogo. Janowski je od leta 2014 predsednik glavnega odbora sindikata Združenje poljskih umetnikov in oblikovalcev in ima izkušnje na področju regionalne umetnosti, vendar ni tesneje povezan z vodilnimi poljskimi sodobnimi umetniki.

Poljski minister za kulturo in narodno dediščino Piotr Gliński (PiS). Foto: EPA
Poljski minister za kulturo in narodno dediščino Piotr Gliński (PiS). Foto: EPA

Brez programa in vodstvenih izkušenj
Wróblewska je za The Art Newspaper dejala, da njen predlagani naslednik nima "nobenega programa, nobenih vodstvenih izkušenj, ne pozna delovanja javnih ustanov in ne pozna poljske ali svetovne umetniške scene." Dodala je, da čeprav sprejema pravico ministra za kulturo, da konča njen mandat, je predlagala, da bi novega direktorja izbrali s "transparentnim" razpisnim postopkom. Takšen postopek bi po njenem mnenju zagotovil "najprimernejše in najpopolnejše preverjanje" kvalificiranosti Janowskega za ta položaj.

Kot je zapisal kritik in komentator Piotr Sarzyński v tedniku Polityka, imenovanje Janowskega sledi podobnim konservativnim imenovanjem vladajoče stranke PiS, kot je bilo nedavno imenovanje Piotra Bernatowicza za direktorja centra za sodobno umetnost Ujazdowski v Varšavi. Sarzyński je v svojem komentarju izrazil tudi med kulturno srenjo precej razširjeno stališče, da je Janowski pravzaprav nasprotnik sodobne umetnosti in da bi njegov prihod pomenil "uničenje" trenutnega programa galerije Zacheta.

Narodna umetnostna galerija Zacheta je bila ustanovljena leta 1860 v Varšavi. Foto: EPA
Narodna umetnostna galerija Zacheta je bila ustanovljena leta 1860 v Varšavi. Foto: EPA

Akademik Jakub Dąbrowski z oddelka za vizualno kulturo na varšavski Akademiji za likovno umetnost je za The Art Newspaper dejal, da čeprav vizualna umetnostna skupnost ne bi smela biti presenečena nad samovoljnim imenovanjem Janowskega, je bilo tisto, kar jih je "resnično presenetilo, izbira tako konservativnega in naivnega nevedneža. Zelo sem zaskrbljen, da bo Janowski uničil eno najpomembnejših kulturnih ustanov na Poljskem in popeljal poljsko sodobno umetnost nazaj v 50. leta preteklega stoletja."

Tudi Zuzanna Janin ni nič manj pesimistična, saj lahko po njenem mnenju "Zacheta izpade iz mednarodnega obtoka, kar bi pomenilo veliko, velikansko izgubo za poljsko umetnost in umetnike, ki so vzpostavili mednarodni položaj poljske umetnosti po politični transformaciji leta 1989."