Pomen selitve kranjske knjižnice v sodobne prostore bodo ponazorili s simbolično verigo, s katero bo na otvoritev iz rok v roke  potovala zadnja zbirka posebnega sijaja – Prešerniana. Foto: Osrednja knjižnica Kranj
Pomen selitve kranjske knjižnice v sodobne prostore bodo ponazorili s simbolično verigo, s katero bo na otvoritev iz rok v roke potovala zadnja zbirka posebnega sijaja – Prešerniana. Foto: Osrednja knjižnica Kranj
Ena najsodobnejših knjižnic v Sloveniji bo z novo opremo 24 ur na dan omogočala v celoti avtomatizirano izposojo in vračilo knjig na avtomatih. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Po več kot petih letih od razpisa si bodo Kranjčani knjižnično gradivo lahko izposojali na eni sami lokaciji - v sodobni stavbi ob vstopu v stari del mesta.

Na Gregorčičevi ulici bodo zbrane nagovorili župan Mohor Bogataj, direktor mestne knjižnice Viljem Leban in osrednji govornik, Prešernov nagrajenec Boris Pahor. Že od 17.00 naprej bodo v spremljevalnem programu slovesnosti nastopile kranjske folklorne in plesne skupine, slavnostni dogodek pa bo ob 21.00 zaključila predstava Županova Micka v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.

Na površini skoraj 5.400 kvadratnih metrov knjižničnih prostorov naj bi tako kmalu zaživela ena najsodobnejših knjižnic v Sloveniji, ki bo z novo opremo 24 ur na dan omogočala v celoti avtomatizirano izposojo in vračilo knjig na avtomatih. Kranjčani pa bodo po več desetletjih imeli prost dostop do okrog 300.000 enot knjižničnega gradiva.

Osrednja knjižnica Kranj je zadnja desetletja namreč delovala v ločenih oddelkih na različnih lokacijah, konec leta 2005 pa se je mestna občina Kranj odločila skupne prostore knjižnice zagotoviti prek javnega razpisa. V letu 2006 je bila sprejeta odločitev, da bo nova knjižnica zaživela v prenovljeni stavbi nekdanje veleblagovnice Globus. Leto pozneje so prvotne načrte knjižnice spremenili, kar je privedlo do podražitve in časovnega zamika celotnega projekta.

Nepravilnosti pri nakupu novih prostorov?
Nekdanji direktor kranjske občinske uprave Aleš Sladojević pa je v torek na novinarski konferenci opozoril na nekatere domnevne nepravilnosti in netočnosti na zadnji seji sveta mestne občine Kranj (MOK), na kateri so svetniki odločali o novem aneksu k prodajni pogodbi za prostore mestne knjižnice.

Kranjski mestni svetniki so se o aneksu, po katerem naj bi MOK za prenovljene prostore nekdanjega Globusa za potrebe nove mestne knjižnice plačal dodatnih 1,4 milijona evrov, po mnenju Sladojevića v sredo, 22. junija, odločali na osnovi spornega povzetka opravljenega izvedeniškega pravnega mnenja.

Občinska uprava je povzetke v gradivu svetnikom namreč opravičila z obsežnostjo mnenja in z razlago, da gre za avtorsko delo, "ki ga ni dovoljeno fotokopirati in razmnoževati". Sladojević je opozoril, da pravno mnenje obsega le 16 strani in je bilo namenjeno v poduk naročnikov, kar naj bi po njegovih besedah pomenilo tudi mestne svetnike.

Poleg tega je Sladojević s primerjavo pravnega mnenja in dopisa z naslovom "Projekt izgradnje osrednje knjižnice Kranj - Stališča prodajalca" ugotovil, da gre v ključnih stališčih in ocenah zgolj za prepise. Slednje po mnenju bivšega direktorja občinske uprave poraja dvom v izdelano pravno mnenje, ki je bilo ključno za odločitev svetnikov.

Občinska uprava bi torej morala zavrniti račun prodajalca ali pa izdelovalca pravnega mnenja opozoriti, da je v celoti pozabil na argumentacijo MOK, opozarja Sladojević. Obenem še zavrača trditev nekaterih svetnikov, da se je v županskem mandatu Damijana Perneta kupoprodajna pogodba spremenila v gradbeno. Slednje naj bi ovrglo tudi pravno mnenje, ki omenja elemente gradbene pogodbe že v osnovni pogodbi iz leta 2006, ki jo je podpisal župan Mohor Bogataj.

Do zdaj je MOK za prostore knjižnice plačal 6,3 milijona evrov kupnine. Prodajalci so zaradi sprememb projekta dodatno zahtevali še 1,9 milijona evrov, zahtevek pa se je po opravljenih izvedeniških mnenjih zmanjšal na okrog 1,4 milijona evrov. Podražitev je med drugim posledica sodobnejših tehničnih rešitev in dodanega steklenega prizidka, ki pa po opozorilih Sladojevića pravno-formalno sploh še ni urejen.

Prodajalci naj bi s spremembami projekta sicer pridobili okrog tri milijone evrov, meni Sladojević. MOK je po dogovoru zagotovil parkirišča za potrebe gradbenega dovoljenja, prodajalci pa so lahko z opustitvijo nekdanjega parkirišča na starem Globusu za četrtino povečali uporabne poslovne površine objekta v svoji lasti.