Luis Manuel Otero Alcantara (drugi z desne) je del scene San Isidra, enega najrevnejših predelov Havane, kjer delujejo številni kubanski sodobni umetniki. Foto: Reuters
Luis Manuel Otero Alcantara (drugi z desne) je del scene San Isidra, enega najrevnejših predelov Havane, kjer delujejo številni kubanski sodobni umetniki. Foto: Reuters
Sorodna novica Aretacija kubanskega aktivista zanetila obtožbe politične cenzure

Leta 1987 na Kubi rojeni Luis Manuel Otero Alcantara je že kar nekaj časa trn v peti kubanske komunistične oblasti, njegovo aretacijo pa so mnogi označili za "zastarelo gesto cenzure". Za zapahi se je znašel zaradi očitkov žaljenja nacionalnih simbolov, zaradi česar mu je grozila enoletna zaporna kazen, in uničevanja tuje lastnine, kar bi mu lahko prineslo še od dve do pet let zapora.

Za svobodo umetnosti in svobodno Kubo
Obtožba je sledila performansu, v katerem se je zavil v zastavo svoje domovine ter nato ves mesec vsakodnevno s fotografijami in videom dokumentiral svoje življenje. Tako se je dokumentiral tudi med obiski stranišča, je poročal Reuters.

Alcantaro so aretirali, ko je z aktivisti LGBT-skupnosti poskušal izvesti "ljubkovalni protest" proti cenzuri gejevskih poljubov na kubanski državni televiziji. Ko so ga ta konec tedna izpustili na prostost, je za publikacijo El Estornudo dejal, da se bo še naprej boril za svobodo umetnosti in svobodno Kubo.

Sorodna novica Havanski bienale in nov despotski zakon na Kubi

Ko oblasti odločajo, kdo je in kdo ni umetnik
Umetnik je namreč ena ključnih figur v boju proti Uredbi 349, tako rekoč distopičnemu zakonu, ki od decembra 2018 omogoča cenzuro umetnikov. Na podlagi te uredbe lahko oblast prisili prizorišča, da morajo pred javnimi postavitvami oziroma uprizoritvami zaprositi za uradno odobritev. S tem despotski zakon kriminalizira obstoj neodvisnih umetnikov, ki so posledično podvrženi popolnoma drugačni obravnavi, grozita jim pridržanje ali zaporna kazen v skladu z navodili kubanske vlade.

Moč mednarodnega poročanja o primeru
Luisa Manuela Otera Alcantaro med drugim podpirajo tudi znani borci za vrednote kubanske revolucije, med katerimi sta folk pevec Silvio Rodriguez in likovni umetnik Alexis LeivaKcho", ki je bil dober prijatelj Fidela Castra. Do oblasti kritičen portal 14ymedio pa je ob umetnikovem prihodu na prostost pripomnil, da je mednarodno poročanje o njegovem primeru povečalo pritisk na vlado, da ga izpusti.