Predlog novele zakona krovnega zakona v kulturi ne ponuja definicije nevladnih organizacij, ministrstvo jih ne razume kot komplementarne javnemu kulturnemu sektorju, izenačuje jih celo z ljubiteljskimi organizacijami, med problematičnimi segmenti našteva predsednica društva Asociacija Jadranka Plut. Foto: Arhiv RTV SLO
Predlog novele zakona krovnega zakona v kulturi ne ponuja definicije nevladnih organizacij, ministrstvo jih ne razume kot komplementarne javnemu kulturnemu sektorju, izenačuje jih celo z ljubiteljskimi organizacijami, med problematičnimi segmenti našteva predsednica društva Asociacija Jadranka Plut. Foto: Arhiv RTV SLO
Ministrstvo za kulturo
"Ključen problem ministrstva za kulturo in te vlade je, da ne želi dialoga," je po seji Nacionalnega sveta za kulturo dejala predsednica društva Asociacija Jadranka Plut. Sami si želijo inkluzivnega, transparentnega in konstruktivnega dialoga z vladno stranjo, dodaja. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Tone Peršak
Ministra za kulturo Toneta Peršaka pozivajo, naj iz parlamentarnega postopka umakne dva po njihovem prepričanju sporna dokumenta, v nasprotnem pričakujejo njegov odstop. Foto: MMC RTV SLO

Več kot 50 kulturnikov in organizacij, vključno s sindikatoma, ministra za kulturo Toneta Peršaka v skupni izjavi poziva, naj iz parlamentarnega postopka umakne dva po njihovem prepričanju sporna dokumenta: predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Zujik) in osnutek Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2018—2025. V nasprotnem primeru pričakujejo njegov odstop, od premierja Mira Cerarja pa nujen sestanek najpozneje do 15. februarja.

Prepričani so, da je ministrstvo za kulturo predlog novele krovnega zakona v kulturi v javno razpravo poslalo v naglici in mimo dialoga. Prav tako temelji na novem NPK-ju, ki ga na parlamentarnem odboru za kulturo še niso obravnavali in ki mu ostro nasprotuje celotna kulturna javnost. Prav tako temelji na novem NPK-ju, ki ga na parlamentarnem odboru za kulturo še niso obravnavali in ki mu ostro nasprotuje celotna kulturna javnost. Zato pozivajo, naj se hitenje ustavi, na prvo mesto pa naj se postavi dialog.

Predsednica društva Asociacija Jadranka Plut je med problematičnimi točkami novele zakona naštela, da ta ne ponuja definicije nevladnih organizacij, ministrstvo jih ne razume kot komplementarne javnemu kulturnemu sektorju, izenačuje jih celo z ljubiteljskimi organizacijami. Problem tako za javni kot nevladni sektor je zapis o javnem interesu, ki vodi v komercializacijo. Prav tako v predlogu novele ni izračunov finančnih posledic.

"Problem ministrstva je, da ne želi dialoga"
Na novinarsko konferenco je predsednica Asociacije prišla z zaprte seje Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), na kateri so, kot je dejala, ponovno prisluhnili ministru, zakaj se mu mudi sprejeti Zujik. "Ključen problem ministrstva za kulturo in te vlade je, da ne želi dialoga," je ob tem dodala in poudarila, da si želijo inkluzivnega, transparentnega in konstruktivnega dialoga z vladno stranjo.

Po njenih besedah se je minister za kulturo na današnji seji NSK-ja zavezal k umiku predloga novele krovnega zakona v kulturi, in sicer, kot je njegove besede povzela Jadranka Plut, "zaradi javne gonje, ki se mu zdaj dogaja". "Čakamo ministra, da bo to tudi javno povedal," je pristavila. Ni pa se zavezal k umiku NPK-ja, ki sicer po besedah predsednika Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroša Korenčana menda "še vedno fantomsko kroži v koalicijskem usklajevanju v obliki, ki nam še ni znana".

"Zdajšnja kulturna politika se vrača v 19. stoletje"
Na srečanju kulturnikov v prostorih Lutkovnega gledališča Ljubljana sta med drugim spregovorila starosta ljubiteljske kulture Jože Osterman, ki je poudaril, da ljubiteljska kultura ni manjvredna nevladnikom, in Janez Janša, ki je menil, da zdajšnja kulturna politika vrača razumevanje kulture v 19. stoletje.

Sviz: Problem sta tudi neurejena kulturna in kadrovska politika
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se pridružuje skupni izjavi kulturnikov, je danes na Cerarja naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, da kulturo prepozna kot razvojni dejavnik družbe in kot prednostno proračunsko nalogo. Zagotovi naj ji zadostna sredstva, "da bo lahko tudi v prihodnje ohranjala izkazano kakovost in se še krepila", ter naj odpravi "nesprejemljivo nizko vrednotenje dela zaposlenih na področju kulture".

V Svizu menijo, da sta za "porazno stanje na področju kulture" krivi tudi neurejena kulturna in kadrovska politika. Ob tem jih skrbi položaj prekarnih delavcev v kulturi, ki ga predlagana novela Zujika "še poslabšuje in marginalizira".

Kulturni ustvarjalci opozarjajo na slabe razmere, v katerih delujejo
Nezadovoljni nevladniki v sferi kulture
Kako politika vidi položaj neodvisne kulture?
Kulturni ustvarjalci opozarjajo na slabe razmere, v katerih delujejo
Nezadovoljni nevladniki v sferi kulture
Kako politika vidi položaj neodvisne kulture?