Figure iz lesa z glinenimi maskami in zid, poln umetniških detajlov, sta bila pod zemljo zakopana več kot 800 let. Foto: Reuters
Figure iz lesa z glinenimi maskami in zid, poln umetniških detajlov, sta bila pod zemljo zakopana več kot 800 let. Foto: Reuters

Figure iz lesa z glinenimi maskami in zid, poln umetniških detajlov, sta bila pod zemljo zakopana več kot 800 let. Raziskovalci pravijo, da so izkopani kipi najstarejši idoli, kar so jih doslej našli na tem mestu, poroča Reuters.

Vhod v svetišče
Perujska kulturna ministrica Patricia Balbuena je ob najdbah razložila, da so po dosedanjih raziskavah figurice del vhoda v pomembno svetišče ali celo nekakšen obredni trg. Funkcijsko so kipce razdelili v dve skupini - na zaščitnike in sluge na eni strani ter obglavljene vodje na drugi. Del jih ščiti vhod in pozdravlja vsakogar, ki vstopi v sveto središče.

Od dvajsetih jih je kar devetnajst v zelo dobrem stanju. Postavljeni so v ravni vrsti v pravokoten prostor, in sicer tako, da so obrnjeni drug proti drugemu. Raziskovalci so sporočili, da so 70-centimetrske skulpture verjetno nastale še pred chanchansko kulturo, in sicer nekje okrog leta 1100.

Vodja arheološke skupine Arturo Parades pa je prepričan, da v njihovi postavitvi lahko kot osnovo najdemo diarhični sistem. To je nemonarhični princip vladanja, v katerem ni le enega vladarja, temveč je poleg vladarja vodilni še sovladar oziroma poročnik. Po njegovem mnenju kipci predstavljajo deset vladarjev in deset poročnikov, ki so vladali na mestu odkritja.


Nekaj utrinkov izkopavanj v kraju Chan Chan si lahko ogledate v spodnji galeriji. Foto: Reuters.