Najpomembnejše priznanje so tako letos dobili novinarka in nekdanja direktorica Televizije Ljerka Bizilj, dolgoletni voditelj Odmevov Slavko Bobovnik in glasbena urednica Irma Rauh.

Ljerka Bizilj. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ljerka Bizilj. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Doktorica Ljerka Bizilj je svoje življenje posvetila slovenski radioteleviziji. Daljše reportaže, dokumentarne oddaje, različni scenariji ‒ najdlje v informativnem programu. Nekdanja direktorica Televizije Slovenija in ustanoviteljica tretjega programa danes opozarja, da je v Sloveniji dva milijona ljudi, ki javno televizijo potrebujejo. "Nujno je treba korigirati sistem javnega sektorja. V sistemu, kjer dobrega ne moreš nagraditi, slabega ne moreš sankcionirati, to pomeni razpad nacionalke in tudi razpad države. Upam, da se bo politika tega lotila ‒ nacionalko potrebujemo," verjame Ljerka Bizilj.

Slavko Bobovnik je kot dopisnik s Koroškega ob razpadu Jugoslavije poročal s Kosova in Hrvaške. V letih, ki so sledila, je za javno televizijo ustvaril več dokumentarnih oddaj. Vodil je več kot 3 tisoč Dnevnikov in Odmevov, pa tudi številnih drugih predvolilnih, humanitarnih in drugih oddaj. Spomine na 40 let dela povzema takole: "Najbolj sem jokal ‒ čeprav se za "desca" ne spodobi ‒ ko sem spremljal begunce iz Dalmacije, najbolj vesel pa sem bil, ko so prvič igrali našo himno na olimpijskih igrah."

Slavko Bobovnik. Foto: AP
Slavko Bobovnik. Foto: AP

Glasbena urednica na Radiu Slovenija Irma Rauh je ustvarila mnogo oddaj, kot so Najlepša viža, Pod lipo domačo, njena najljubša oddaja ‒ ki jo je pripravljala 35 let ‒ pa je Četrtkov večer domačih pesmi in napevov z izjemno dobrim odzivom poslušalcev. "Glasba je pravzaprav velik izziv v radijskem programu in jo je treba uvrščati v sozvočju z vsemi govornimi prispevki in informativnimi oddajami," se zaveda nagrajenka.

Irma Rauh. Foto: TV Slovenija
Irma Rauh. Foto: TV Slovenija

Radiotelevizija je podelila še 25 drugih priznanj in eno posthumno ‒ Saši Paukoviću, novinarju in uredniku, ki je pot začel v Informativnem, končal pa v Verskem programu: Duhovni utrip, dokumentarni filmi, pogovorne oddaje. Širil je religijsko pluralnost, zato je njegovo delo neprecenljivo.

Hišne nagrade za največje dosežke na RTV Slovenija