Prireditelji pozivajo vse ustvarjalce - tako ljubiteljske kot profesionalne -, da v tednu ljubiteljske kulture na okenske police ali pred hišo postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. Foto: BoBo
Prireditelji pozivajo vse ustvarjalce - tako ljubiteljske kot profesionalne -, da v tednu ljubiteljske kulture na okenske police ali pred hišo postavijo predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. Foto: BoBo
Ljubiteljska kultura v številkah pove, da v Sloveniji dejavno ustvarja več kot 100.000 odraslih, ki letno pripravijo okvirno 25.000 prireditev s štirimi milijoni obiskovalcev. Foto: JSKD
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je skupaj s svojimi 59 območnimi izpostavami in ZKDS-ji Teden ljubiteljske kulture pripravil v sodelovanju z številnimi kulturnimi društvi ter lokalnimi skupnostmi. Foto: Uradna stran
S pojmom ljubiteljska kulturna dejavnost opredeljujemo tiste dejavnosti, kjer neposredni izvajalci (člani pevskih zborov, orkestrov, gledaliških in lutkovnih skupin, folklornih ansamblov, filmskih skupin, plesnih skupin, literarnih skupin, likovnikov …) te dejavnosti ne izvajajo kot poklic (praviloma zanjo niso plačani). Foto: BoBo

Cilj projekta, s katerim se Slovenija pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo svojim kulturnim ustvarjalcem, je promocija ljubiteljske kulture, hkrati pa razbija stereotip o tem, da je ljubiteljska kultura namenjena starejšim generacijam. Z več kot 1000 dogodki, ki se bodo zvrstili po Sloveniji in zamejstvu v tednu od 15. do 24. maja, se organizatorja Javni sklad za RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev posvečata predvsem mladim, ki so vključeni v ljubiteljsko kulturo.

Odprtje letošnjega tedna, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, se bo zgodilo 15. maja ob 20.30 na Velikem odru SNG Nova Gorica s prireditvijo Vizija svetlobe, ki bo hkrati tudi odprtje Vizij festivala najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva. Predstava, kot je poudaril svetovalec za gledališče in lutke Matjaž Šmalc, ne bo klasična gledališka uprizoritev, saj se bodo prek poezije slovenskih avtorjev predstavile različne zvrsti mladinske ustvarjalnosti. Poleg gledališčnikov bodo nastopili tudi plesalci, folklorniki in glasbeniki. Iz gledališča se bodo pozneje podali tudi na novogoriške ulice, kjer bodo nadaljevali z uličnimi umetnostmi, slavnostni govor pa bo ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.


V sodelovanju z vrtci in šolami, pa tudi Fakulteto
Kot pravi direktor JSKD-ja Igor Teršar, želijo s Tednom ljubiteljske kulture opozoriti na pomen ljubiteljske kulture, v sklopu katere v okoli 5000 društvih deluje več kot 100.000 odraslih. Ljubiteljska kultura vsako leto ponudi okoli 25.000 kulturnih dogodkov, ki se jih udeleži okoli štiri milijone ljudi. JSKD je skupaj z 59 območnimi izpostavami in ZKDS-ji teden pripravil v sodelovanju s številnimi kulturnimi društvi, lokalnimi skupnostmi, ki se jim letos pridružujejo tudi vrtci, šole, muzeji in knjižnice.

Med večjimi dogodki bo okrogla miza, ki jo 21. maja v Cankarjevem domu pripravljajo skupaj s Fakulteto za družbene vede in ljubljansko Filozofsko fakulteto, o ljubiteljski kulturi kot gradniku družbe pa se bodo pogovarjali Igor Teršar, Aleš Črnič, Anton Peršak, Andrej Srakar in Tomaž Simetinger.

Istega dne bo JSKD v okviru projekta razglasil najboljšo kulturno šolo, predtem pa bo dopoldne pripravil javno tribuno na temo drugačnosti zaradi bolezni in invalidnosti. Na pogovoru, ki ga bo vodil Boštjan Gorenc - Pižama, bodo sodelovali Mitja Čander, Branka Grujičić, Simona Semenič in Katarina Rigler Šilc ter učenci iz bolnišničnih oddelkov Osnovne šole Ledina.

Tudi letos se nadaljuje akcija Naj se vidi!, v okviru katere bo Fotografska zveza Slovenije prvič v izložbah slovenskih mest in krajev razstavila nagrajene fotografije svojih članov. 18. maja ob 13.00 pa bo v prostorih državnega sveta odprtje razstave z izborom najboljših del ljubiteljskih slikarjev zadnjih štirih let z naslovom Preplet.

S TLK-jevim Kukalom na EXPO v Milanu
Letošnja novost je TLK-jevo kukalo – izviren fotografski in literarni natečaj, s katerim želi odkrivati zakulisje ustvarjalnega procesa ljubiteljev in pokazati, koliko ljudi sodeluje pri posameznih projektih. TLK-jevo kukalo bo zaživelo prek spletne aplikacije, ki omogoča preprosto sodelovanje in glasovanje za najboljše. Sodelujete lahko tako, da naložite fotografijo z vaj, priprav, izdelovanja scene, ogrevanja, upevanja ali obvezne zakuske po vaji /generalki/premieri, skratka vsega, povezanega z nastajanjem vašega kulturnega dogodka. V okviru pesniške veje natečaja pa seveda naložite pesmi ali verze, ki nastajajo iz prigod v procesu umetniškega ustvarjanja. Pridružite se tukaj!

Fotografski in pesniški natečaj bo avtorja najboljše fotografije in poezije nagradil z dvema ekskurzijama v Milano za dve osebi, in sicer na mednarodno razstavo Expo. (Med ocenjevalce fotografij in verzov pa bodo razdelili tudi dvakrat po pet parov vstopnic za predstave Šentjakobskega gledališča.)

Kaj prinaša teden ljubiteljske kulture JSKD?
Kaj prinaša teden ljubiteljske kulture JSKD?