Svetlana Makarovič je zavrnila Prešernovo nagrado, ker jo je takrat prejel tudi pater Marko Rupnik. Ob aferi Rupnik je pesnica izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič je zavrnila Prešernovo nagrado, ker jo je takrat prejel tudi pater Marko Rupnik. Ob aferi Rupnik je pesnica izrazila pričakovanje, da bi ji država Prešernovo nagrado v celoti vrnila. Foto: BoBo

Književnica in šansonjerka, ki je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, letos pa ob aferi Rupnik izrazila pričakovanje, da se ji nagrada vrne, je v predlogu za izročitev Prešernove nagrade izrazila pričakovanje, da ji izročijo plaketo oz. diplomo o že podeljeni nagradi v originalu, ki jo, kot je prepričana, UO PS hrani od leta 2000. "Ministrstvo za kulturo se je o tem že izreklo in gospa ministrica je to potrdila v medijih. Tak je bil tudi dogovor ob mojem osebnem obisku ministrstva za kulturo," je zapisala. Predlog je posredovala tudi ministrici za kulturo Asti Vrečko in predsednici DZ-ja Urški Klakočar Zupančič.

V nadaljevanju je Svetlana Makarovič izrazila "globoko žalost, da UO PS, ki mu je podeljena častna funkcija na ministrstvu za kulturo, nečastno polemizira z njo, in to v času, ko bi moral častno in glasno predstavljati prvenstveno dosežke letošnjih nagrajencev". "Namesto tega svojega poslanstva z menoj javno polemizira o pravnih predpisih, kar niti ni v njegovi pristojnosti, v tej sestavi pa sploh ne odloča o podelitvi nagrade meni, temveč zgolj o izročitvi shranjenega dokumenta," je zapisala.

V nadaljevanju navaja, da je predlog podalo več ljudi, in izraža prepričanje, da ga je predsednik UO PS prejel v skladu z 9. členom statuta.

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljena Prešernova nagrada izroči na bližajoči se osrednji proslavi ob kulturnem prazniku, ni bilo. Foto: Televizija Slovenija
Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, dogovora, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljena Prešernova nagrada izroči na bližajoči se osrednji proslavi ob kulturnem prazniku, ni bilo. Foto: Televizija Slovenija

Ker ni "nova nagrajenka", UO PS po njenem mnenju niti nima pristojnosti odločati o podelitvi njene nagrade, temveč zgolj o izročitvi, zato so "vsa zamegljevanja in sklicevanja na neka določila, ki morda so ali pa jih ni – neutemeljena".

"Vročitev zaslužene nagrade, pa četudi iz leta 2000, je dovoljena, v določenih okoliščinah celo nujna"
"Glede javnega polemiziranja predsednika UO PS oziroma sklicevanj na zakonske podlage in pravne predpise, kaj zakon o Prešernovem skladu pravi ali ne pravi, je to lahko tudi takole: ker pravo v RS narekuje, da tisto, kar ni izrecno prepovedano, je seveda dovoljeno. Ergo, vročitev zaslužene nagrade, pa četudi iz leta 2000, je dovoljena, v določenih okoliščinah celo nujna," je zapisala Svetlana Makarovič. Dodala je, da ob tem ne gre spregledati, da ji UO PS vroča zgolj listino, t. i. diplomo, denarni del nagrade pa ji bo izročilo ministrstvo za kulturo.

UO PS: V vrnitvi nagrade ne vidimo ovire, vendar je treba to prej zakonsko regulirati
UO PS, ki mu trenutno predseduje slikar Jožef Muhovič, se je v četrtek odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada izročena na letošnji proslavi. Sporočil je, da scenarij prireditve ne vključuje njenega nastopa, za podelitev nagrade pa ni pravne podlage.

UP PS, kot so še sporočili, ne vidi ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njegovem mnenju moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja pa da doslej ni bil sprožen, saj na UO PS Svetlana Makarovič do tedaj ni naslovila uradne prošnje za vročitev nagrade. V četrtkovih Odmevih na Televiziji Slovenija je Muhovič tudi povedal, da bi bila prošnja dovolj za sprožitev zakonodajnega postopka.

Dogovor o vrnitvi nagrade na proslavi ni bil sklenjen
Na ministrstvu za kulturo so v četrtek zapisali, da dogovor, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljena Prešernova nagrada izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni bil dosežen. "Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada," so zapisali.


Problematika Prešernovih nagrad je bila tudi tema zadnje oddaje Panoptikum. Vabljeni k ogledu.

Problematika Prešernovih nagrad