Igralka, dramatičarka, glasbenica, ilustratorka, pesnica, pisateljica, scenaristka in režiserka Svetlana Makarovič. Foto: BoBo
Igralka, dramatičarka, glasbenica, ilustratorka, pesnica, pisateljica, scenaristka in režiserka Svetlana Makarovič. Foto: BoBo

"Ko bodo nagrade podeljene, bom prišla na oder in povedala pesem, saj je v moji poeziji moja moč," je pesnica o izročitvi Prešernove nagrade povedala v izjavi za 24ur. Pesnici bodo nagrado izročili na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad.

Sorodna novica Svetlana Makarovič: Spodobno bi bilo, da bi mi bila Prešernova nagrada v celoti vrnjena

Prešernova nagrada se Svetlani Makarovič lahko izroči, je v torek sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko prek družbenih omrežij. Na ministrstvu so v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče.

Ob aferi Rupnik vprašanje, kako postopati z nagrado
Svetlana Makarovič je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, ker jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Ob aferi Rupnik se je pojavilo tudi vprašanje, kako postopati z nagrado.

Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da bo njej letos nagrada v celoti vrnjena, kot jo je v celoti zavrnila. "Čeprav je spomin na to precej grenek, tem bolj zaradi medijskega linča, ki se je sprožil po tem proti meni in je trajal leta in leta, tako rekoč vse do danes," je dejala.

Sorodna novica Vrečko: "Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela in se ji jo v skladu z zakonom lahko izroči"

"Takoj po tem, ko sem to nagrado v celoti zavrnila, sem vrnila tudi častni znak svobode predsednika države Milana Kučana s pripombo, da mi ta znak ničesar več ne pomeni, ker je prišlo do zlorabe Prešernove nagrade, ko si je Rimskokatoliška cerkev ugrabila in zlorabila nagrado s tem, da je razbila sam statut te nagrade. To sem sprejela kot žalitev mene kot osebe in svojega umetniškega opusa," je pred dnevi povedala za STA.

Kot pravi Makarovič, je umazana zgodba katoliškega klerika niti ne preseneča niti ne zanima, njen odnos do Cerkve pa da je splošno znan. Prav tako se pesnica ne želi ukvarjati z vprašanjem, ali in kdaj naj se umetnost loči od umetnika. Njeno osebno mnenje je, ob tem pa poudarja, da ni umetnostni arbiter, "da njegovi mozaiki pomenijo približno toliko, kot v literaturi pomeni opus Paula Coelha, se pravi nič".

Pozivi patru Rupniku, naj vrne nagrado
V javnosti se zastavlja vprašanje, ali bi moral pater Rupnik po razkritju spolnih zlorab Prešernovo nagrado, ki jo je prejel leta 2000, vrniti. Rupnik je za medije nedosegljiv, ga je pa ob pozivih, naj mu nagrado odvzamejo, tudi ministrica za kulturo pozvala, naj nagrado vrne sam.