Mariborska knjižnica bi morala po prvih načrtih dobiti nove prostore že leta 2012, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture (EPK), vendar si v tem trenutku časovnih rokov ne upa napovedati nihče. Foto: www.mb.sik.si
Mariborska knjižnica bi morala po prvih načrtih dobiti nove prostore že leta 2012, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture (EPK), vendar si v tem trenutku časovnih rokov ne upa napovedati nihče. Foto: www.mb.sik.si
Maribor
Dodaten argument v prid projekta naj bi bilo dejstvo, da se bo s tem uredila tudi trenutno zelo klavrna podoba Rotovškega trga. Foto: Miha Lukac

Ta bo služil kot podlaga za pripravo investicijskega programa, za katerega upajo, da ga bo mariborski mestni svet obravnaval že na januarski seji. Direktorica knjižnice Dragica Turjak je poudarila, da je prenova osrednje enote Mariborske knjižnice nujna, saj so trenutne razmere nevzdržne. Položaj, pravi, je že tako kritičen, da ne izključuje niti zaprtja knjižnice. Javnost in zlasti mestne svetnike je zato pozvala, da podprejo čimprejšnjo prenovo.

Investicija je že vključena v triletni načrt razvojnih projektov znotraj občinskega proračuna, vendar nimajo še nobene uradne potrditve, kdaj se bo postopek, zdaj ko je idejni načrt narejen, nadaljeval. Hkrati čakajo še na odgovor države o sofinanciranju projekta iz državnega proračuna ali evropskih skladov.
Občina že pokazala pripravljenost
Po besedah podžupana Tomaža Kanclerja je Mestna občina Maribor že s samo objavo natečaja potrdila potrebo in pripravljenost, da mestni knjižnici pomaga do novih prostorov. Dodaten argument v prid projekta pa naj bi bilo dejstvo, da se bo s tem uredila tudi trenutno zelo klavrna podoba Rotovškega trga.
Vendar je občina hkrati zaposlena s pripravo vrste drugih projektov, ki so prav tako prednostni in povezani z evropsko prestolnico kulture (EPK), denarja pa ni veliko, pojasnjuje Kancler, ki dodaja, da bo treba postopati zelo racionalno.
Potrebnih vsaj 24 milijonov evrov
Podobne so bile besede svetovalca župana za investicije Emanuela Čerčka, ki je poudaril, da se je projekt v postopku izdelave idejnega načrta širil po kvadraturi, kar pomeni povišanje stroškov investicije. Medtem ko se je prenova sprva ocenjevala na 16 milijonov evrov, zdaj predvidevajo, da bo zanjo potrebnih najmanj 24 milijonov.
Idejni projekt so izbrali na natečaju maja leta 2008, izdelali pa so ga v ljubljanskem arhitekturnem biroju Atelier arhitekti. Zamisel predvideva, da bi v obstoječi knjižnici in nekdanjih prostorih lutkovnega gledališča, ki se je pred nekaj meseci preselilo na Lent, uredili sodobno oblikovane prostore za odrasle uporabnike.
Sedanja Pionirska knjižnica naj bi obsegala upravo, javno pritličje in Univerzo za tretje življenjsko obdobje, za mlade bralce pa naj bi poskrbeli v prostorih mestnega redarstva. Osrednji povezovalni prostor bo velika avla pod Rotovškim trgom, glavni vhod v knjižnico pa v prehodu z Glavnega trga.