Velenjski župan Bojan Kontič pravi, da je mesto dobilo nekaj sredstev, ki pa so bila nizka v primerjavi s sredstvi, ki so jih prejele druge občine. Denar v Velenju še pričakujejo. Foto: MMC RTV SLO
Velenjski župan Bojan Kontič pravi, da je mesto dobilo nekaj sredstev, ki pa so bila nizka v primerjavi s sredstvi, ki so jih prejele druge občine. Denar v Velenju še pričakujejo. Foto: MMC RTV SLO
Anton Štihec
Po mnenju Antona Štihca so bila partnerskim mestom sredstva v okviru projekta Evropska prestolnica kulture 2012 neenako razdeljena. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah velenjskega župana Bojana Kontiča je mesto dobilo nekaj sredstev, ki pa "niso izstopajoča"."Velenje je za EPK dobilo nekaj sredstev, o višini v tem trenutku težko govorim, so pa bila nizka v primerjavi s sredstvi, ki so jih prejele druge občine," pojasnjuje Kontič.

Preostanek sredstev naj bi bil že zagotovljen

Za namene EPK-ja so v Velenju prijavili projekt gradnje prireditvenega prostora ob jezeru in pričakujejo, da bodo zanj finančna sredstva še prejeli. "Kolikor vem, naj bi bilo to dogovorjeno, če bodo kakšna odstopanja, pa v tem trenutku ne znam povedati," je še dodal Kontič.
Pravi, da so imeli v občini največ težav v razgovorih o programskih sredstvih. Ta so po njegovem mnenju vprašljiva, ker je bil predlagan sistem, po katerem naj bi mestne občine iz svojega proračuna na račun zavoda nakazale določeno višino sredstev in potem z dodatkom polovice teh sredstev - po formuli krat 1,5 - ta sredstva za programe tudi črpale. Se pravi, da bi se ta sredstva oplemenitila na računu EPK-ja s tem, da bi svoje dodala država.
"Nad to rešitvijo nismo ravno navdušeni, ker mislimo, da bi bilo dovolj, če bi sredstva transparentno prikazovali znotraj občinskih proračunov za potrebe EPK-ja, in glede na to, koliko bi mi predlagali v občinskih proračunih, bi bili dodatno financirani še s strani EPK-ja oziroma države," pravi velenjski župan.
Pikin festival za zdaj brez državne podpore
V Velenju za zdaj niso vložili še nobenih sredstev, Velenje pa bo v okviru EPK-ja pokrivalo področje mladinske kulture. Osrednja prireditev bo Pikin festival, za katerega tudi potrebujejo nov prireditveni prostor. Prav Pikin festival, ki je tudi velenjski paradni konj v kontekstu EPK-ja, doslej pri pridobivanju sredstev na razpisih ministrstva za šolstvo ali ministrstva za kulturo ni bil uspešen. Festival so v Velenju organizirali z denarjem iz občinske blagajne in ob podpori sponzorjev. Kontič je sklenil: "Če je Pikin festival največji otroški festival v Sloveniji, pričakujemo, da bo tudi država dala kaj zraven."