Svet SF-ja je na konstitutivni seji za predsednico izglasoval Marjetico Mahne, za podpredsednika pa Borisa Renerja. Foto: BoBo
Svet SF-ja je na konstitutivni seji za predsednico izglasoval Marjetico Mahne, za podpredsednika pa Borisa Renerja. Foto: BoBo
false
Vlada je ustanovitveni akt SF-ja spremenila po stavki zaposlenih v orkestru, ki je bila uperjena proti direktorju zavoda Damjanu Damjanoviču. Foto: BoBo

Na seji so podali kratko predstavitev razmer v SF-ju, na podlagi katere je svet zaprosil vodstvo SF-ja za določene dokumente, ki jih bo potreboval za preučitev razmer, je pojasnila Marina Kopše. Na drugi seji, ki bo prihodnji ponedeljek, 29. maja, pa bodo med drugim dopolnili oziroma posodobili poslovnik sveta. Na tretji seji, ki bo 31. maja, in na nadaljnjih pa se nameravajo seznaniti z dokumentacijo in sprejeti nadaljnje ukrepe. Med drugim bi si, kot je povedala članica sveta zavoda, želeli tudi boljšega sodelovanja s petčlanskim strokovnim svetom.

Na vprašanje, kdaj bo govor o vodstvu SF-ja, in sicer o novem umetniškem vodji in morebitnem novem direktorju, je Kopšetova odvrnila, da je za zdaj še prezgodaj za napovedi, je pa novoustanovljeni svet eden od začetnih korakov na tej poti.

Spomnimo, da je nove člane sveta javnega zavoda 26. aprila imenovala vlada. Za mandatno dobo petih let so bili imenovani Boris Rener, Mojca Menart, Marjetica Mahne in Igor Teršar. Zaposleni v SF-ju pa so prejšnji teden v svet zavoda izvolili še Marino Kopše in Katarino Lenarčič.

Sprememba ustanovitvenega akta
Oblikovanje novega sveta javnega zavoda je bilo potrebno zaradi spremembe ustanovitvenega akta javnega zavoda. Vlada je ustanovitveni akt spremenila po stavki zaposlenih v orkestru SF-ja, ki je bila uperjena proti direktorju zavoda Damjanu Damjanoviču in šefu dirigentu Urošu Lajovcu. Oba sta odhod s položajev sprva odklonila, nakar je Lajovic konec aprila zapustil SF.

S spremembami sklepa o ustanovitvi javnega zavoda je vlada članstvo v svetu SF-ja razširila tako, da so po novem v njem štirje predstavniki ustanovitelja izmed strokovnjakov s področja dela zavoda, financ in pravnih zadev, zaposlene pa namesto enega odslej zastopata dva člana, ki ju izvolijo zaposleni v zavodu na neposrednih in tajnih volitvah.