Glasba
Uroš Lajovic
Uroš Lajovic je postal umetniški vodja Slovenske filharmonije pred skoraj dvema letoma, potem pa kmalu postal tudi eden izmed glavnih razlogov za stavko orkestra. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Kot je znano, je orkester SF-ja sicer Urošu Lajovcu 10. februarja ponudil, da z njim odigra abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se tako sporazumno in dostojno razidejo. Vendar Lajovic ponudbe ni sprejel. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič
Direktor Damjanovič maestrove odločitve ne komentira, prav tako ne vprašanja, kaj bo sledilo zdaj, ko bo treba izbirati novega šefa dirigenta. Foto: BoBo

Dodaj v

Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo

Zaradi Lajovca je letos orkester stavkal
24. april 2017 ob 18:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Šef dirigent Uroš Lajovic zapušča Slovensko filharmonijo. V pismu, naslovljenem na direktorja filharmonije Damjana Damjanoviča, je izrazil svoje obžalovanje, da mu ni mogel biti v veliko pomoč.

"Hotel sem preorati njivo, da jo pripravim za boljše seme, vendar nisem uspel: plevel mediokritete je, pognojen s fake novinarstvom, segel čez glavo zdravemu delu orkestra. Zato odhajam," je zapisal v pismu, ki ga je objavila spletna izdaja časopisa Delo.

Konfliktni odnosi z orkestrom
Uroš Lajovic je prevzel orkester pred skoraj dvema letoma in pozneje postal tudi eden glavnih razlogov za stavko orkestra. Stavkajoči so zahtevali njegov odhod zaradi nespoštljivega odnosa. "Maestra Lajovca je nastavil na mesto šefa dirigenta direktor Damjanovič brez posvetovanja in soglasja orkestra, kar je v nasprotju s povsod po svetu uveljavljeno in uspešno prakso, ki dirigentu podeli legitimnost izbire in je predpogoj za njegovo uspešno delovanje. Na enak način je nastavil prejšnja dirigenta (Villaume, Wilson)," so v stavkovnem odboru med drugim zapisali pred stavko.

Opozorili so še, da so nesporazumi in konfliktni odnosi Lajovca z orkestrom dosegli vrhunec v oktobru, "ko je Lajovic izrekel več žaljivk na račun glasbenikov in med vajo osebno obračunaval s članom orkestra". Maestro je takrat vse očitke zavrnil in napovedal, da namerava vztrajati do konca svojega mandata.

Direktor Damjanovič maestrove odločitve ne komentira, prav tako ne vprašanja, kaj bo sledilo zdaj, ko bo treba izbirati novega šefa dirigenta. Za STA je dejal le: "Najin odnos je bil perfekten."

Damjanovič je Lajovca k umetniškemu vodenju orkestra SF-ja povabil leta 2015 po prekinitvi pogodbe s kanadsko dirigentko Keri-Lynn Wilson. V SF-ju je bil Lajovic že zaposlen med letoma 1972 in 1991, nato pa je postal profesor na dunajski visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost. Ob ponovni vrnitvi v SF je poudaril, da bi bilo treba spremeniti miselnost iz preteklih obdobij, ko je bila pomembna enakost pravic delavcev, manj pa je bila prisotna misel o odgovornosti.

Že konec istega leta, ko se je v SF vrnil Lajovic, sta sindikata Sviz in Glosa opozorila, da že dlje časa prejemata pritožbe o nekompetentnem vodenju SF-ja in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov direktorja Damjanoviča. Konec lanskega leta pa so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko v času večerne vaje zahtevali tako direktorjev kot Lajovčev odstop, razpust sveta zavoda ter zagotovitev dejavne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta.

Damjanovič zavrača sestop s položaja
Zaradi stavkovnih zahtev orkestra je odpadel tudi letošnji novoletni koncert, minister za kulturo Tone Peršak, ki je zagovarjal, da gre za notranji spor, pa se je pred morebitno Damjanovičevo razrešitvijo odločil za notranjo revizijo SF-ja. Medtem je Damjanoviču, ki je sicer notranjo revizijo SF-ja skušal izpodbiti na sodišču, ponudil, da bi 1. julija direktorsko mesto zasedla nova oseba. Damjanovič je svoj odhod odklonil, prav tako je svoj odhod sprva zavračal maestro Lajovic.

Spor se je izkazal za precedenčni primer
Vlada je nato po stavki orkestrašev spremenila ustanovitveni akt SF-ja, s katerim je zaposlenim omogočila tretjinsko zastopanost v svetu zavoda in vzpostavila možnost sodelovanja zaposlenih pri izbiri dirigenta oziroma umetniškega vodje orkestra. Zaposleni so medtem svoja dva predstavnika v svetu, ki se mora še konstituirati, že izbrali. Štirje kandidati, ki bodo v svetu zastopali državo, pa po navedbah ministrstva za kulturo trenutno čakajo na potrditev na vladi.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
ajvard
# 24.04.2017 ob 20:01
kot nima fuzbaler kaj pametovati trenerju, nima član orkestra kaj pametovati umetniškemu vodji.

problem članov orkestra filharmonije je "trajen mandat", brez prepričljivih referenc.
mičok
# 24.04.2017 ob 20:09
Fake novinarstvo je med glavnimi krivci v tej naši domovini
bass0
# 25.04.2017 ob 08:40
Treba je izpostaviti, da velik del zaposlenih v orkestru SF poleg službe še honorarno poučuje. In dogaja se, da zapostavljajo svojo primarno službo do te mere, da niso prisotni na vseh vajah, se ne pripravljajo zadostno itd., kar botruje temu, da je orkester po kvaliteti precej povprečen. To se opazi ob primerjavi s simfoniki RTV. Lajovic je od orkestrašev zahteval, da so bolj prisotni, ker je želel dvigniti nivo orkestra, nakar so ga sesuli s položaja. To se je lahko zgodilo zato, ker imajo močan sindikat, ki zagotavlja, da nekompetenten delavec ohranja dobro službo. Kje drugje bi se pač odpustilo tiste, ki ne zadostujejo pogojem zaposlitve, torej ki zanemarjajo službo zaradi obstranskih zaslužkov.
viisaus
# 25.04.2017 ob 08:37
Jaz malo bolje poznam problem znotraj orkestra.ves problem je nastal,ker je lajovic hotel red.če je vaja ob 10 zjutraj je to ob 10 zjutraj in ne ob 11:30,kot so bili navajeni prej.Če je nekdo prišel na vajo vinjen, so mu trgali od plače in to je povzročilo revolt,ker kakor so se izrazili, je to del umetniške svobode... bi jim jaz že dal umetnikom,,, navajeni za skoraj nič delat,dobit vrhunske plače.In ko je nekdo poskušal vsaj malo urediti razmere,, stavka in grožnje,, po socialistično... katastrofa......
Pantha Rhei
# 24.04.2017 ob 20:31
Zmaga mediokritet. Že videno (na vseh področjih), oziroma že kar pravilo v Sloveniji.
Branko3
# 25.04.2017 ob 03:24
Res zanimiva situacija. Ali gre res le za nesposobnega direktorja in šefa dirigenta Lajovca, ali pa sta stoplila na žulj članom orkestra s tem, ko sta zahtevala več dela ?
smeško 562
# 24.04.2017 ob 21:46
Nanut je bil šefe 17 let, takrat je bil RTV orkester eden najboljših v Evropi. V glavnem Filharmoniki zaradi lastnega egoizma in požrešnosti, ko bi radi poleg redne službe služili še postrani in ta postrani zaslužek vpliva na njihovo kvaliteto, žrtvujejo ugled in veljavo enega najboljših orkestrov pri nas. Sicer se strinjam da morajo ššefa menjati če le ta ni sposoben. Ampak da se ga menja zato ker je spremenil sedežni red, ker je pač sposobnejšim dal prednost brez preteklih zaslug, to je pa bizarno. In to se jim bo vrnilo kot bumerang.
smeško 562
# 24.04.2017 ob 21:39
Drigent berlinskih filharmonikov je že od leta 2002 Simon Rattle.Dunajski filhamorniki so imeli med letom 1955 in 1979 enega dirigenta. Filhamorniki so zamenjali 3 v rokih 4 let. V glavnem čisto preseravanje ker lahko.
monte
# 24.04.2017 ob 22:22
zadnji trije dirigenti "umetnikom" niso bili pogodu!? Pa tile bi zahtevali tudi zamenjavo Karajana, če bi slučajno vstal od mrtvih...
Časi socializma so mimo... Komur šef ni všeč, naj si poišče drug orkester. Če so taki "strokovnjaki", jim to ne bo problem
zozozo
# 24.04.2017 ob 21:52
@smeško - Če sem jaz omejen, potem pa mi povej, kdo je stalni dirigent dunajske filharmonije, ker jaz tega podatka ne najdem.
smeško 562
# 24.04.2017 ob 20:42
Glede na to koliko dirigentov so že zamenjali je jasno kje je problem. Vse ostalo je pač tipično politično motoviljenje.
sloko
# 25.04.2017 ob 09:09
Zapret pipco javno zasebni mafiji kulturniški!
smeško 562
# 24.04.2017 ob 21:15
Menjavanje dirigentov kot gat preprosto ni normalna stvar. Dunajski filharmoniki imajo tudi po 20 let enega in istega
prim00z
# 24.04.2017 ob 20:28
slabo...
odlekiran
# 25.04.2017 ob 07:12
Važno da bo naslednji naš. Kot RTV, UKC...posledice poznamo. Kakovost za dva razreda nižja kot na gnilem zahodu.
frodik
# 24.04.2017 ob 20:40
Podrobnosti primera ne poznam, zato težko komentiram.

Zdrava pamet pa mi pravi naslednje: kjer je na kupu več močnih osebnosti, ki niso sposobne brzdati lastnega ega in v ključnih stvareh nekoliko popustiti, tam se dogaja to, kar se je v SF. Odnosi se skrhajo in na koncu propadejo.
mile952
# 30.04.2017 ob 06:57
Voly, Res je, če so slabi rezultati v nogometu zamenjajo trenerja in ne igralcev. Vendar igralec ne more prisiliti trenerja, da ga postavi v moštvo za igro, če se ta tako odloči. Zatem trener lahko igralca kaznuje z izločitvijo iz prve ekipe in ga lahko da tudi na transfer listo.

Seveda pa v tujini mesto v orkestru ni dosmrtno. Če pride boljši ali član orkestra dela disciplinske prekrške, ga v tujini odpustijo. Pri nas očitno mora oditi dirigent. Dunajsko filharmonijo vodijo člani orkestra, gre pa za svetovno špico glasbenikov, zato se v orkestru niti pod razno člani orkestra ne obnašajo neodgovorno. Seveda pa člani orkestra ne morejo dirigentu diktirati, kako naj ta dirigira ali da ne bi hoteli hoditi na vaje, ki so predpisane.
komponist SV
# 25.04.2017 ob 08:31
Ko je Damjanoviča na vso moč forsirala tedanja ministrica za kulturo Andreja Rihter se spomnim, da smo na upravnem odboru Društva slovenskih skladateljev že tistega leta (2003) javno izrazili pomisleke o primernosti kandidata za direktorja SF. Evo, očitno smo imeli prav. Takrat nas ni noben poslušal, vsi so zamahnili z roko, ah, spet se slovenski komponist(k)i nekaj repenčijo...
Voly
# 25.04.2017 ob 12:31
ajvard
kot nima fuzbaler kaj pametovati trenerju, nima član orkestra kaj pametovati umetniškemu vodji.

problem članov orkestra filharmonije je "trajen mandat", brez prepričljivih referenc.

Sam se ne spoznam na te reči, toda, a ni malo čudno, da so proti umetniškemu vodji skoraj vsi v orkestru. Očitno tu že dalj časa nekaj ne štima. In kot v nogometnem moštvu, če je neuspešen zamenjajo trenerja, ne pa igralce (če že delava takšne primerjave), bi bilo logično, da tudi tukaj odide umetniški vodja, kot pa da zamenjajo orkester.
Če pa je resnica drugje, torej da člani orkestra niso ravno delavni in nočejo sprememb, je pa kriv nesposoben direktor (Damjanović), ki ne zna to urediti.
Sredinski
# 25.04.2017 ob 08:53
Na vsak način sem za red v orkestru SF (Lajovica in njegovega načina dela ne poznam dobro); poznam Damjanoviča, o katerem pišem; ta po mojem mnenju ne bi smel biti direktor, kar je javnost lahko spoznala predvsem zadnje leto.
zozozo
# 24.04.2017 ob 21:14
Glede na to koliko dirigentov so že zamenjali je jasno kje je problem.

Menjavanje dirigentov je normalna stvar. To je mandatna funkcija, ne pa trajno delovno mesto.
zozozo
# 24.04.2017 ob 21:45
Berlinske filharmonike res dirigirajo isti ljudje dolga leta. ampak če je verjeti nemški vikipediji, je dunajske filharmonike med leti 1955 in 1979 dirigiralo več deset ljudi. Torej obstajajo takšni in drugačni sistemi.
zozozo
# 24.04.2017 ob 21:21
@smeško -

Dunajski filharmoniki so nazadnje imeli 20 let istega dirigenta od 1908 do 1927. Zdaj pa sploh nimajo stalnega dirigenta, ampak dirigenti gostujejo. Nekateri tudi več desetkrat v več desetletjih, ampak med tem gostujejo tudi drugi dirigenti.

Tako vsaj pravi nemška vikipedija, če je kdo bolj pameten, pa naj pove.
CtrlDelete
# 24.04.2017 ob 19:09
Tudi šolani in s pedigrejem so lahko neotesani. Žalostno.
abundzu
# 24.04.2017 ob 22:03
Čisto slučajno pa je v pismu g. Lajovic pozabil omeniti, da je bil pred leti ravno on sam v "ekipi" za rušenje Damjanoviča. No, sedaj ko mu je prišel prav, pa je zanj seveda nekdo, kateremu piše hvalospeve. Roka roko umije. Precej prozorno nekomu, ki pozna ta svet.
DrMinistr
# 24.04.2017 ob 20:06
A Damjanovič pa še vedno misli, da ma talent za direktorja? Da nima talenta za župana so mu že pokazali someščani ;)
Sredinski
# 24.04.2017 ob 19:26
Dol še z Damjanovićem!
Sredinski
# 25.04.2017 ob 08:18
Sramotno se mi zdi, da nekateri, ki se tukaj oglašate, še podpirate Damjanoviča, ki je prav gotovo za nastalo situacijo objektivno odgovoren (očitno zadeve do zdaj niste spremljali). Oglejte si nekaj o tem, pa boste videli, za kakšnega človeka gre (preneseno iz spletne izdaje Dela): "Delavsko predstavništvo v Slovenski filharmoniji je ob podpori Sviza in Glose v začetku letošnjega marca izpeljalo glasovanje o primernosti Damjana Damjanoviča, da še naprej opravlja funkcijo direktorja. Glasovanja se je udeležilo 114 od skupno 149 zaposlenih, pri čemer jih je kar 91 (79,82 odstotka) direktorju odreklo zaupanje. Nezaupnica direktorju je pri tem posledica njegovega omalovaževanja v Slovenski filharmoniji zaposlenih glasbenic in glasbenikov ter žaljivih in neresničnih trditev, da imajo ti preveč časa za rovarjenje, poljubne zadolžitve in nobene odgovornosti.

Javnemu pozivu navkljub, naj se zaposlenim za izrečeno opraviči, direktor tega ni storil, temveč je z izjavami, kot je tista, da gre le za majhno skupino posameznikov, zavajal javnost in razdor med zaposlenim še poglobil. Kaplja čez rob je bila zavrnitev sestanka s sindikati ob navzočnosti članov delavskega predstavništva, ki so bili izvoljeni v skladu z določbami Kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Omenjeno glasovanje je nedvoumno pokazalo, da direktor Damjan Damjanovič, še zlasti v umetniškem delu zaposlenih, v orkestru in zboru, nima več podpore za vodenje Slovenske filharmonije. Nezadovoljstvo z vodenjem zavoda in z odnosom direktorja do zaposlenih ter zaskrbljenost za prihodnost ustanove, ki jo zaposleni dnevno izražajo, sta izjemno velika, zato smo v Svizu in Glosi prepričani, da zdajšnji direktor ne more uspešno voditi Slovenske filharmonije.

Ne vidimo druge poti, kot da direktor odstopi in tako omogoči prepotrebno normalizacijo delovnih razmer, ustrezne pogoje za ustvarjalno delo in vrnitev ugleda Slovenski filharmoniji. Sviz in Glosa hkrati pozivata ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, naj nemudoma sprejme predstavnike orkestra in zbora Slovenske filharmonije, da ji pojasnijo razloge za nezadovoljstvo, ki se je izrazilo tudi v glasovanju o zaupanju direktorju.

V Ljubljani, 30. marca 2016."

Ali (SIOL.NET): "Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič je novembra 2013 – tik po prenovi, ki jo je odobril sam in je filharmonijo stala vsaj 41 tisoč evrov – najel službeno stanovanje na Črtomirovi 27 v Ljubljani. Za okrog 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje je najprej leto in pol plačeval po 140 evrov najemnine, od lani pa dobrih 220 evrov na mesec, kaže dokumentacija, ki smo jo pridobili v uredništvu.

Damjanovič po pogodbi iz leta 2013 spada v 57. plačni razred javnega sektorja, kar pomeni, da njegova bruto plača brez dodatkov znašala slabe štiri tisočake bruto mesečno. Najemnina, ki jo plačuje, pa je precej pod tržno najemnino za tako veliko stanovanje na lokaciji blizu središča Ljubljane.

Predsednik sveta zavoda filharmonije Otmar Zorn, ki je tik po nastopu mandata oktobra 2013 podpisal pogodbo z Damjanovičem, pravi, da je direktor filharmonije z najemom službenega stanovanja rešil stanovanjski problem. "Kolikor vem, direktor nima nobene nepremičnine, v kateri bi lahko bival. Če bi imel tako nepremičnino in bi jo lahko uporabljal, bi bil tak najem seveda neetičen," je odgovoril na naše vprašanje."
Tao3
# 24.04.2017 ob 19:07
Mnogo prepozno, mnogo prepozno, sedaj pa še ta nesposobni Damjan Damjanovič. Navsezadnje je to njegovo maslo ... niti parkirišča nebi smel vodit kaj šele filharmonijo.
mostnica
# 25.04.2017 ob 06:58
Na dolgi rok sta uničila filharmonijo. In Damjanoviču še dajejo plačo!
Tao3
# 25.04.2017 ob 07:29
Kadar je kader nesposoben je dolžnost lastnika da ga zamenja. Država kaj čakaš, ta Damjanovič ni sposobne voditi niti parkirišča, kaj šele SF. Človek, ki ni sposoben dialoga ...
Kazalo