Tanja Pak je leta 1996 magistrirala na kolidžu Royal College of Art v Londonu. Od l. 2001 je redna, od l. 2008 izredna profesorica na oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Foto: www.tanjapak.com
Tanja Pak je leta 1996 magistrirala na kolidžu Royal College of Art v Londonu. Od l. 2001 je redna, od l. 2008 izredna profesorica na oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Foto: www.tanjapak.com
'Letos Mesec oblikovanja piše novo zgodbo. Pod svojim okriljem združuje neobičajna sodelovanja, spleta nepričakovane odnose in igra drzne vloge. Gre za največji, najbolj raznolik oblikovalski dogodek v regiji – 30 dni, več kot 70.000 obiskovalcev, več kot 100 atraktivnih dogodkov, ki predstavljajo najboljše dosežke v oblikovanju in ustvarjajo nova nenavadna sodelovanja,' so o dogodku zapisali organizatorji. Foto: Spletna stran Meseca oblikovanja 2011
Bi-ko-fe
O nagradi za interier leta je odločala žirija v sestavi Nika Grabar, Lenka Kavčič, Tadej Glažar in Bor Pungerčič. Dodelila jo je prenovljeni kavarni Bikofe, avtorja projekta sta zavod Multipraktik in Rompom (Nina Vrhovec, Jurij Lozić, Nuša Jelenec, Andraž Tarman, Tilen Sepič). Foto: Bikofe / Tilen Sepič
Mesec oblikovanja nagrajuje tuje in domače ustvarjalce. Foto: Spletna stran Meseca oblikovanja 2011

Arhitektura in interjer, moda, avtomobili in promet, elektronika in telekomunikacije, prosti čas in življenjski slog, dom in pohištvo, industrijska tehnika, medicina ter zdravje in šport.

V 30 dneh bo Mesec oblikovanja, ki se je začel v stavbi Slovenijalesa v Ljubljani s podelitvijo nagrad za oblikovanje 2011, ponudil zanimivosti z naštetih področij.

Več o Mesecu oblikovanja 2011 preberite tukaj.
Mesec oblikovanja že od leta 2003 nagrajuje ustvarjalce in podjetja iz Slovenije, ki pomembno prispevajo k dvigu kakovosti oblikovanja. Z nagradami, poimenovanimi oblikovanje leta, interjer leta, brezčasni in perspektivni, kritično vrednoti pomembne dosežke stroke, problematizira učinkovitost slovenskega oblikovanja ter opozarja na ustvarjalni oblikovalski potencial. S svetovno oblikovalsko nagrado All Design Awards pa nagrajuje najboljše izdelke z vsega sveta.

Nazaj k (delujočim) osnovam
Pralni stroj Simple & Logical
(Gorenje 1995), katerega idejni oče je Janez Smerdelj, sooblikovalec pa Tone Holobar, je bil prelomnica v oblikovanju gospodinjskih aparatov. Pomeni odločen premik od tehnicistično že (pre)zapletenega stroja, ki je za svojo uporabo potreboval priročnik k načrtovanju širšemu krogu uporabnikov namenjenega preprostega in prijaznega, zato pa nič manj učinkovitega pomočnika, piše v utemeljitvi izbire nagrajenca.

Steklo, ki išče vez z naravo
Da nagrado oblikovanje leta 2011 podeli izdelkom serije Lake oblikovalke Tanje Pak, se je strokovna žirija odločila med 15 prispelimi predlogi. To je serija visokokakovostnih izdelkov iz stekla s poudarkom na kreativnosti, ki je vezana na oblike v naravi. S stališča steklarske tehnologije gre za vrhunsko tanko pihano steklo, ki izhaja iz starodavne tradicije steklarskega metiera, so zapisali v utemeljitvi.

Stari znanci nagrad: Elan, Alpina in Gorenje
Zaradi kakovostnih prijav se je žirija odločila podeliti še tri častna priznanja. Dobili so jih kolekcija pohodnih čevljev Alpina Trekking oblikovalcev Studia Miklavc in proizvajalca Alpina, izdelek Elan Amphibio 14, ki ga je izdelal in oblikoval Elan v sodelovanju s Porsche Design Studiem, ter do uporabnika prijazen vmesnik za gospodinjske aparate oblikovalcev Gorenje Design Studia (Matevž Popič, Lidija Pritržnik in Borut Keržič) in proizvajalca Gorenje.

Najboljša interiera: kavarna in kapela
Nagrado za interjer leta je zaslužila prenovljena ljubljanska kavarna Bikofe; avtorja projekta sta zavod Multipraktik in Rompom (Nina Vrhovec, Jurij Lozić, Nuša Jelenec, Andraž Tarman, Tilen Sepič). Zaradi izjemne kakovosti je žirija posebno priznanje namenila kapeli v domu duhovnih vaj sv. Ignacija avtorja Roberta Dolinarja. Oba projekta druži pripravljenost avtorjev na neposredno ukvarjanje z materialom in močan, po meri človeka uravnan značaj ambienta, so zapisali v utemeljitvi.

Imena prihodnosti
Naziv perspektivni, ki ga podeljujejo nadarjenim mladim ustvarjalcem, so na področju industrijskega oblikovanja prejeli študenti s seminarjev profesorjev Vladimirja Pezdirca, Saša J. Mächtiga in Janeza Smerdelja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter Klemen Kuralt. Na področju interjerja sta enak naziv dobila Jan Trbižan ter skupina oblikovalcev in arhitektov Grupa, na področju modnega oblikovanja pa Ana Jelinič in Andreja Kragelnik.

Tudi za gurmane in ljubitelje cvetja in mode
V sklopu odprtja je sledila še Oblikovalska okuševalnica, po napovedih organizatorjev, zavoda Big, edinstven gurmanski dogodek, na katerem je deset izbranih gostincev predstavilo svoje mojstrovine, ki jih je posebej za to priložnost oblikovalo deset oblikovalcev.

Dan pozneje se bo program, prav tako v Slovenijalesu, nadaljeval s t. i. Rastlinjakom mode. Deset cvetličarjev in prav toliko študentov modnega oblikovanja z Naravoslovnotehniške fakultete bo pripravilo performans, na katerem se bodo modeli predstavili v unikatnih kreacijah iz cvetlic, ki se bodo v prostoru združile z instalacijami najboljših slovenskih cvetličarjev. Sledil bo koncert pevk Karoline Gočeve iz Makedonije, Maje Sar iz BiH-a, Tijane Dapčević iz Srbije in Neishe iz Slovenije.

V prostorih Slovenijalesa bo tudi oblikovalski sejem z več kot 100 razstavljavci s področij arhitekture, industrijskega oblikovanja, mode, obrti in življenjskega sloga ter oblikovalska konferenca z več kot 50 predavatelji iz tujine in Slovenije.

Instalacije v Artparku
Novost letošnjega Meseca oblikovanje je Artpark. Organizatorji so umetnikom tokrat dali možnost, da v sklopu teme Nova pravila, vloge in vladarji pripravijo vsak po eno instalacijo. Predstavili se bodo umetniki različnih smeri, videti pa bo mogoče fotografske instalacije, filmske produkcije, instalacije iz človeških las in dela dveh grafitarskih skupin.

Po 14. oktobru se bo Mesec oblikovanja pod imenom Dizajn v mestu do 13. novembra preselil na različne lokacije in razstavišča v središče Ljubljane, so še sporočili organizatorji.