Novo Gorico je Evropska komisija konec leta 2020 razglasila za Evropsko prestolnico kulture 2025. Foto: go2025
Novo Gorico je Evropska komisija konec leta 2020 razglasila za Evropsko prestolnico kulture 2025. Foto: go2025

Na razpis, ki ga financira program Interreg Italija-Slovenija, je po poročanju novinarke Radia Slovenija Karin Zorn Čebokli prispelo skoraj 100 vsebinsko zelo dobrih predlogov. Razpisana sredstva so zato povečali za milijon evrov in pol.

27 malih čezmejnih projektov bo še obogatilo dogajanje
Z razpisom za male projekte je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje iskalo najrazličnejše vsebine, ki bi obiskovalce Evropske prestolnice kulture na čezmejnem območju zadržale več časa. Prispelo je 240 predlogov, je pojasnil namestnik direktorja EZTS GO Tomaž Konrad: "Na lestvico se je uvrstilo 87 projektov, ki so imeli več kot 85 točk. To pomeni, da smo dobili res zelo dobre projekte."

Izmed prijavljenih projektov jih bo iz sklada za male projekte financiranih 27. Do konca oktobra je odprt razpis za standardne projekte iz programa Interreg Italija-Slovenija, ki prinaša možnost za financiranje večjih projektov. Foto: go2025
Izmed prijavljenih projektov jih bo iz sklada za male projekte financiranih 27. Do konca oktobra je odprt razpis za standardne projekte iz programa Interreg Italija-Slovenija, ki prinaša možnost za financiranje večjih projektov. Foto: go2025

A denarja, čeprav so k razpisanim trem milijonom evrov dodali še milijon evrov in pol, je dovolj le za financiranje 27 projektov. "Veliko je projektov s področja turizma, kar nekaj s področja filma, nekaj glasbe. Želeli smo si več projektov s področja športa oziroma outdoor turizma. Pestra so tudi partnerstva, imamo nekaj velikih, javnih subjektov, še več pa imamo zasebnih," je še dejal Konrad.

"Prepoznavam partnerje, s katerimi že delamo, in jih bo to okrepilo, prepoznavam pa nekatera popolnoma nova področja, ki si jih mi, iskreno povedano, nismo mogli privoščiti, ker nam je zmanjkalo programskega denarja," pa je o izbranih projektih dejal programski vodja EPK-ja Stojan Pelko.

Prijavljene teme segajo od glasbe, kina, jezikov, gledališča, plesa in muzejske ponudbe do turizma, hrane in vina ter športa in astronomije. Za obogatitev ponudbe ter kulturno in turistično oživitev območja bodo organizirani glasbeni in gledališki dogodki (npr. ustanovitev čezmejnega pihalnega orkestra), filmske produkcije in projekcije, namenjene spodbujanju vrednot EU-ja in aktivnega državljanstva skozi umetnost. Muzejska ponudba bo obogatena tudi z novimi prostori, zbirkami in predstavami, tako digitalnimi (npr. digitalno pripovedovanje zgodb) kot tradicionalnimi (npr. razstave ali zgodovinske uprizoritve), pri čemer ne gre pozabiti na prenovo razstavnih prostorov, z namenom promocije čezmejne zgodovinske dediščine in spodbujanja trajnostnega turizma, piše na spletni strani go2025.

Novi razpis predvidoma na začetku leta 2024
Prijavitelji, ki niso dobili odobritve, se lahko prijavijo na razpis za standardne projekte iz programa Interreg Italija-Slovenija, ki je odprt do konca oktobra in prinaša možnost za financiranje večjih projektov. Kot je povedal vodja skupnega sekretariata Aljoša Sossol, sta "med prioritetami tudi kultura in turizem, torej iste vsebine, kot so bile predvidene v razpisu EZTS GO. Vsekakor je dobra priložnost, da poiščejo sinergije z drugimi, predvsem tistimi s podobnimi tematikami. Seveda, morajo se potruditi, da pri ustvarjanju novega, skupnega, večjega projekta dobijo tiste elemente, s katerimi bodo lahko uspešni na razpisu."

Novi razpis iz sklada za male projekte pa bo EZTS GO objavil predvidoma na začetku prihodnjega leta, je še poročala Karin Zorn Čebokli.