Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred kulturnim praznikom opomnila, da se kultura dotika vsakega od nas, tako z branjem knjig, gledanjem filmov in risank, poslušanjem glasbe kot branjem medijev ali obiskovanjem številnih kulturnih dogodkov. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred kulturnim praznikom opomnila, da se kultura dotika vsakega od nas, tako z branjem knjig, gledanjem filmov in risank, poslušanjem glasbe kot branjem medijev ali obiskovanjem številnih kulturnih dogodkov. Foto: BoBo

Ministrica Asta Vrečko, ki prihaja iz vrst Levice, je v izjavi za medije ocenila, da je več kot desetletno zanemarjanje tako zaposlenih kot odsotnost sistemskih sprememb za samozaposlene v kulturi je privedlo do točke, ko je stanje alarmantno. Po njenih besedah so si na ministrstvu že ob začetku mandata zadali, da se bodo s temi vprašanji resno spopadli. Nekatere so že začeli reševati, določene pa je treba rešiti sistemsko, je dejala ministrica.

Ocenila je, da so nekatere nujne spremembe, na področju samozaposlenih denimo višino nadomestila za bolniško odsotnost, že začeli uresničevati, nekatere pa so v fazi usklajevanja in pričakuje, da bodo razmeroma hitro, torej v prihodnjih tednih, tudi že znane in potrjene.

Ministrstvo je v jesenskih mesecih sodelovalo v pogajanjih s sindikati, dosežen je bil dvig plač javnega sektorja, v prihodnjih tednih pa se bodo vključili v pogajanja glede plačnih razmerij. Po besedah ministrice se zavedajo, da je "kar nekaj plačnih razredov pod minimalno plačo, in tukaj je vlada že dala zavezo, da je to ena od stvari, ki jih je treba urediti, torej spodnji del plačne lestvice".

Sorodna novica Sviz, Glosa in Zasuk kljub nezadovoljstvu stavijo na kulturo dialoga, in ne ulice

Prav tako se na ministrstvu zavedajo, da obstajajo raznolike težave v tem "zelo velikem sektorju, ki pa ima polno določenih specifik". Določena vprašanja potrebujejo specifično urejanje znotraj javnih zavodov, je poudarila ministrica. Danes so namreč imeli skupno novinarsko konferenco predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk, na kateri so opozorili na težave zaposlenih v kulturi in tudi samega sektorja.

Po mnenju ministrice sindikati opravljajo izjemno pomembno vlogo in jim ministrstvo namerava v socialnem dialogu stopiti nasproti. Tudi na ministrstvu si namreč "želijo, da bi naša kultura in umetnost bili tudi znotraj takšni, kot sta zunaj, torej uspešni, odlični in bi lahko izpolnjevali svoje poslanstvo".

Ministrica Asta Vrečko je v sklepu izjave za medije poudarila še, da si tudi na ministrstvu želijo tvornega dialoga, slišati pa želijo tudi odzive s terena, kamor se bodo podali predvidoma v prihodnjih tednih.