Kompleks Pekarne kot samoniklo prizorišče že leta pomembno prepleta kulturne, mladinske, družbene, socialne in športne vsebine. Foto: Wikipedia Commons
Kompleks Pekarne kot samoniklo prizorišče že leta pomembno prepleta kulturne, mladinske, družbene, socialne in športne vsebine. Foto: Wikipedia Commons

Ob letošnji 28. obletnici delovanja KC Pekarna, edinega neodvisnega kulturnega centra v Mariboru, so se znova pojavile govorice o selitvi na drugo lokacijo, ki naj bi jo načrtovala Mestna občina Maribor (MOM), čemur pa uporabniki nasprotujejo.

Sorodna novica 28 let KC-ja Pekarna: "Pravico imamo biti v središču mesta kot vsi drugi"

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je med obiskom štajerske prestolnice dejala, da verjame v možnost rešitve z dialogom. "Tudi v tujini se vedno potrudijo, da se najde dialog mesta s kulturnimi avtonomnimi skupnostmi. Naša velika želja je, da bi se obe strani usedli za isto mizo kot enakovredna sogovornika in odkrito spregovorili o izzivih in možnostih. Prepričana sem, da je dialog ključen za kakršen koli napredek," je dejala ob zaključku obiska.

Čez dan si je v družbi župana Saše Arsenoviča ogledala gradbišče, kjer MOM tudi s sredstvi ministrstva za kulturo gradi Center Rotovž, ki bo vseboval novo knjižnico, galerijo in mestni kino. "Projekt Rotovž je zelo pomemben projekt za razvoj lokalne, regijske in nacionalne kulture in umetnosti. V njem bosta dobili prepotrebne prostore dve pomembni instituciji, to sta Mariborska knjižnica in Umetnostna galerija Maribor, hkrati se bo odprl še nov prostor. Kar se tiče obveznosti ministrstva za kulturo, ostajamo zavezani temu projektu, podpori in za zdaj z Mestno občino Maribor dobro sodelujemo," je še dejala ministrica.

Ministrica za kulturo in mariborski župan med ogledom gradbišča Centra Rotovž. Foto: Mestna občina Maribor
Ministrica za kulturo in mariborski župan med ogledom gradbišča Centra Rotovž. Foto: Mestna občina Maribor
Sorodna novica Minister za kulturo in mariborski župan podpisala pogodbo o sofinanciranju Centra Rotovž

Ta naložba je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov, od tega bo v skladu s podpisano pogodbo zagotovilo ministrstvo za kulturo 12,7 milijona evrov. O morebitni podražitvi projekta zaradi višanja cen gradbenih materialov z županom po njenih besedah nista govorila: "O stroških ali kakšnem dodatnem financiranju nisva govorila."

V Mariboru je mogoče pogosto slišati kritike, da se večina javnega denarja na področju kulture steka v glavno mesto, a kot je poudarila Asta Vrečko, se ta denar razdeljuje na podlagi javnih razpisov. "Prav danes smo dali v javno razpravo nov pravilnik za strokovne komisije na ministrstvu za kulturo, v katerem izrecno piše, da bodo te izbrane tudi po raznolikosti regij, iz katerih prihajajo. Tako verjamem, da bodo strokovne komisije, ki bodo izbrale izključno na podlagi strokovnosti, skrbele tudi za enakomerno porazdelitev denarja," je sklenila.

Ministrica se je ob koncu obiska udeležila še odprtja razstave Prevzetnost in pristranost narodne noše v Umetnostni galeriji Maribor (UGM).