Po besedah izvajalcev del za zdaj na gradbišču dobre odnose vzdržujejo tudi s stanovalci bližnjih zgradb, za katere so dela zagotovo zelo moteča, vendar doslej ni bilo težav. Foto: BoBo
Po besedah izvajalcev del za zdaj na gradbišču dobre odnose vzdržujejo tudi s stanovalci bližnjih zgradb, za katere so dela zagotovo zelo moteča, vendar doslej ni bilo težav. Foto: BoBo

Dela izvaja pomursko gradbeno podjetje Pomgrad, ki je bilo skupaj z Gic Gradnjami na javnem razpisu izbrano kot najugodnejši ponudnik med sedmimi oddanimi ponudbami. Po doslej sklenjeni pogodbi bodo Center Rotovž zgradili za slabih 19 milijonov evrov.

Zaključna faza rušitvenih del in sanacija obstoječih objektov
Vodja projekta v Pomgradu Matej Benko je ob današnjem medijskem ogledu gradbišča povedal, da trenutno izvajajo zaključno fazo rušitvenih del in sanacijskih del na obstoječih objektih, kmalu pa bodo že začeli tudi zemeljska dela ter rekonstrukcijo obstoječih kletnih prostorov in enega od objektov. Doslej so že poskrbeli tudi za polovico pilotov za varovanje gradbene jame.

Po Benkovih besedah se v času del na dnevni ravni soočajo z različnimi težavami, med drugim so morali ojačati steno, ki sta si jo doslej delili medtem že porušena stavba Mariborske knjižnice in stavba Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ob tem so morali zaradi tresljajev ob gradbenih delih in posledičnih razpokah sanirati še nekaj fasad na sosednjih zgradbah in ojačati stene.

Center Rotovž bo glede na napovedi končan v prvi polovici leta 2024. Gre za konstrukcijsko zelo zahtevno gradnjo, saj zajema posege pod zemljo in rekonstrukcijo obstoječih objektov. Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Center Rotovž bo glede na napovedi končan v prvi polovici leta 2024. Gre za konstrukcijsko zelo zahtevno gradnjo, saj zajema posege pod zemljo in rekonstrukcijo obstoječih objektov. Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

V zadnjih tednih nekaj težav na gradbišču povzročajo tudi visoke temperature, čemur se sproti prilagajajo in poskrbijo za osvežitev trenutno okoli 25 delavcev. Zaposlene v času, ko je vročina najhujša, usmerijo na delo znotraj objektov, kjer je nekoliko hladneje, je še povedal vodja projekta v Pomgradu.

Vpliv negotovosti aktualnih razmer
Vodja projekta na Mestni občini Maribor (MOM) Nina Težak Žlebnik pa je povedala, da čeprav je jasno, da se bo zaradi aktualnih razmer na trgu gradbenih materialov in energije ter tudi določenih nepredvidenih del naložba zagotovo podražila, je glede končne vrednosti naložbe še prezgodaj govoriti. "Smo šele na začetku gradbenih del in trenutno številke ostajajo v okviru podpisane pogodbe z izvajalcem. Na končno vrednost bodo zagotovo vplivali še morebitni nepričakovani dogodki na gradbišču, kakršni so se že zgodili," je dejala in spomnila, da je k naložbi treba prišteti še nabavo vse opreme, za kar bo razpis izveden šele naslednje leto. Doslej so prejeli en zahtevek za zvišanje pogodbene vrednosti, do katerega pa se na občini še niso opredelili.

Zaradi določenih prilagoditev so že bili primorani na novo izdelovati tudi projektno dokumentacijo, v kateri so opredelili vsa nepredvidena dodatna dela, tako da bo lahko podpisan dodatek k pogodbi, pri čemer je za mestno občino najpomembneje, da se pri vseh precej zahtevnih delih ni zgodilo nič nepričakovanega ter da so okoliški objekti pri opravljenih zelo kompleksnih in napornih delih ostali nepoškodovani.

Celotna naložba, s katero bodo po dolgih letih rešili prostorsko stisko osrednje mariborske mestne knjižnice, je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov. V Centru Rotovž bosta nove prostore dobila tudi galerija in mestni kino. Mariborska občina ima podpisano pogodbo o sofinanciranju z ministrstvom za kulturo, ki bo projektu zagotovilo 12,7 milijona evrov.

Sodelovanje z okoliškimi prebivalci
Na MOM-u so zadovoljni tudi z ureditvijo prometa v času del na tem območju, zadovoljni pa so tudi s sodelovanjem s prebivalci. "Za njih je bila zelo naporna predvsem faza rušitve, zlasti v sušnem obdobju, ko je bilo v zraku veliko prahu. Zato tudi z naše strani zelo velika zahvala prebivalcem in lastnikom lokalov, saj so res zelo razumevajoči," je še dodala Nina Težak Žlebnik.

Z gradbišča je bilo doslej odpeljanih 3000 kubičnih metrov gradbenega materiala, z izkopom gradbene jame, ki se bo začela predvidoma v dveh tednih, pa načrtujejo še odvoz okoli 20.000 kubičnih metrov mešanega odpada in zemlje. Okoli 140 kubičnih metrov opeke iz stare stavbe nameravajo sicer ponovno vgraditi v vidne fasade novih objektov, je še povedal Matej Benko.