Ministrstvo zasleduje nacionalni program za kulturo 2014-2017 in želi izboljšati prepoznavnost Slovenije in slovenske kulture v svetu, tudi z mrežo kulturnih središč. Berlin velja za eno izmed najpomembnejših evropskih središč kulturnega življenja, razlogov za to lokacijo pa je več. Foto: BoBo
Ministrstvo zasleduje nacionalni program za kulturo 2014-2017 in želi izboljšati prepoznavnost Slovenije in slovenske kulture v svetu, tudi z mrežo kulturnih središč. Berlin velja za eno izmed najpomembnejših evropskih središč kulturnega življenja, razlogov za to lokacijo pa je več. Foto: BoBo
false
Novi center bi lahko tudi zaradi podobnosti kulturnega prostora spretno izkoristil izkušnje, poznanstva in stike, ki jih je že vzpostavilo dunajsko središče, si pomagal z že dostopnimi prevodi, publikacijami in gradivi v nemščini. Foto: EPA
false
Vse podrobnosti o njegovem delovanju, od organizacije in natančnih stroškov delovanja do postopka imenovanja njegovega vodje ter nadzora, bodo določene v posebnem dogovoru med kulturnim ministrstvom in ministrstvom za zunanje zadeve. Foto: BoBo

Kot pravijo na ministrstvu, je vlada predlogu naklonjena, zdaj iščejo mogoče vire financiranja. Vlada je predlog o ustanovitvi Slovenskega kulturnega centra v Berlinu prvič obravnavala 5. novembra. Ker je bila razprava začasno prekinjena, se bo nadaljevala na eni od prihodnjih sej. "Člani vlade so predlogu načeloma naklonjeni, iščemo pa še rešitve za zagotovitev stalnega vira financiranja centra," so zapisali na ministrstvu.

Center zaradi nižjih stroškov kot posebna enota veleposlaništva
Center bo po vzoru dunajske Skice, tudi zaradi zmanjšanja stroškov delovanja, predvidoma umeščen v notranjo organizacijo ministrstva za zunanje zadeve kot posebna enota veleposlaništva za opravljanje dejavnosti na področju kulture. Na veleposlaništvu bo predvidoma imel tudi sedež in poslovne prostore.

Znana je okvirna ocena stroškov, potrebnih za njegovo ustanovitev in delovanje: 215.000 evrov v letu 2016 in 207.000 evrov v letu 2017.

O vodji centra še ni govora
Vse podrobnosti o njegovem delovanju, od organizacije in natančnih stroškov delovanja do postopka imenovanja njegovega vodje ter nadzora, bodo določene v posebnem dogovoru med obema ministrstvoma. O tem, kdo bo center vodil, zato po pojasnilih ministrstva za kulturo še ne razmišljajo: "Čas za to bo, če in ko bo sprejet sklep vlade o ustanovitvi Skice v Berlinu."

Mreža kulturnih središč za boljšo prepoznavnost
Ministrstvo z ustanavljanjem drugega tovrstnega slovenskega središča v mednarodnem prostoru izpolnjuje nacionalni program za kulturo 2014-2017. Da bi izboljšalo prepoznavnost Slovenije in slovenske kulture v svetu, želi postopno vzpostaviti učinkovito mrežo kulturnih središč, ki bodo enakovreden partner že uveljavljenim tujim nacionalnim kulturnim centrom pri uresničevanju skupnih projektov.

Kot ugotavljajo, je kljub številnim prizadevanjem za prepoznavnost še vedno premalo storjeno, še zlasti tam, kjer ustrezna javna podoba države ugodno vpliva na politično in gospodarsko sodelovanje. Z najpomembnejšo slovensko zunanjetrgovinsko partnerico je sicer po prepričanju ministrstva sodelovanje na področju kulture dobro in vsestransko razvito, vendar bi ga bilo treba razširiti in izboljšati.

Berlin ponuja izjemne možnosti za predstavitev slovenske ustvarjalnosti
Ob tem, da se Slovenija poteguje za častno gostjo na mednarodnem Frankfurtskem knjižnem sejmu v letu 2020 ali letu 2021, so se za umestitev centra v nemško govoreči kulturni prostor odločili tudi zato, da je Berlin eno izmed najpomembnejših evropskih središč kulturnega življenja. V njem je, kot trdijo na ministrstvu, čutiti močno zanimanje za predstavitev slovenskega oblikovanja in dovzetnost za širjenje trga na področju kulturnega in kreativnega sektorja.

Na ministrstvu so prepričani, da bi v mestu, ki gosti Berlinale, Evropski filmski trg in Evropsko filmsko akademijo, lahko organizirali retrospektive slovenskega filma, večje turneje slovenskih glasbenikov, gostovanja gledaliških in baletnih predstav. Kot uveljavljeno kongresno in sejemsko središče ponuja tudi priložnost za promocijo Slovenije kot kulturnoturistične destinacije.

V pomoč tudi izkušnje dunajskega centra
Novi center bi lahko prav zaradi podobnosti kulturnega prostora spretno izkoristil izkušnje, poznanstva in stike, ki jih je že vzpostavilo dunajsko središče, si pomagal z že dostopnimi prevodi, publikacijami in gradivi v nemščini ter si tako zmanjšal nekatere stroške delovanja, še zagovarjajo na ministrstvu.