Pri ZKDS-ju so v javnem pismu opozorli, da je vlada Marka Repnika zavrnila po pravilno izpeljanem postopku javnega natečaja brez utemeljene obrazložitve. Dodali so, da sta minister za kulturo in vlada z zavrnitvijo pokazala
Pri ZKDS-ju so v javnem pismu opozorli, da je vlada Marka Repnika zavrnila po pravilno izpeljanem postopku javnega natečaja brez utemeljene obrazložitve. Dodali so, da sta minister za kulturo in vlada z zavrnitvijo pokazala "svoj prezir do ustanove, ki že četrt stoletja uspešno služi interesu ljubiteljske kulture. A v resnici si zasluži prezir tisti, ki kadrovsko politiko izvaja na takšen način." Foto: JSKD/Matej Maček

Na ministrstvu za kulturo zavračajo "pavšalna namigovanja, da vlada ne upošteva strokovnih meril in usposobljenosti kandidatov ter da znižuje standarde in onemogoča normalno poslovanje". Takšna neutemeljena namigovanja bi lahko, kot so zapisali v odzivu, marsikdo razumel kot zlonamerna podtikanja. Vlada in ministrstvo za kulturo sta ravnala popolnoma v skladu z veljavno zakonodajo.

Sorodna novica Zveza kulturnih društev se ne strinja s kadrovanjem in posledično politizacijo kulture

Ustanovitelj JSKD-ja je država in v skladu z zakonom o JSKD-ju direktorja imenuje vlada na predlog nadzornega sveta sklada za dobo štirih let na podlagi javnega natečaja, ki ga izvede nadzorni svet javnega sklada.

Nadzorni svet predlagal kandidata, vlada ga je zavrnila
Akt o ustanovitvi JSKD-ja določa, da nadzorni svet izvede javni natečaj za imenovanje direktorja ter predlaga ustanovitelju njegovo imenovanje, direktorja pa imenuje vlada na predlog nadzornega sveta sklada, in sicer za štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja. Ministrstvo za kulturo predlog nadzornega sveta le tehnično pripravi za obravnavo na vladi.

Vlada je v skladu z zakonom, ki ji podeljuje diskrecijsko pravico, predlaganemu kandidatu poslala obvestilo o izidu natečaja, s katerim ga je seznanila, da se na javnem natečaju za zasedbo delovnega mesta direktorja JSKD-ja ne izbere nihče od prijavljenih kandidatov ter da se bo javni natečaj za zasedbo delovnega mesta direktorja javnega sklada ponovil.

Problem kadrovanja v JSKD

Do imenovanja novega direktorja je na položaju Metka Šošteršič
Nadzornemu svetu JSKD-ja je vlada naložila, da čim prej, najpozneje pa v roku 14 dni, ponovi postopek javnega natečaja za delovno mesto direktorja JSKD-ja. Funkcijo direktorja JSKD-ja bo po pooblastilu od 1. januarja do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje do 31. decembra, opravljala članica nadzornega sveta Metka Šošterič, ki je, kot so še zapisali na ministrstvu, poznavalka področja.

Kaj je bil razlog za zavrnitev Marka Repnika?
Na ZKDS-ju so v javnem pismu zapisali, da je vlada Repnika po pravilno izpeljanem postopku javnega natečaja zavrnila brez utemeljene obrazložitve. Že pred koncem minulega leta pa je na vlado in na ministrstvo za kulturo poslal pismo, v katerem je opozoril na kadrovske menjave v JSKD-ju, naslovil sindikat Glosa. Kot so zapisali v njem, že dlje časa pozivajo k imenovanju direktorja JSKD-ja, saj se mandat izteče konec leta.