Po besedah ministrice gre za enega izmed izjemno pomembnih projektov Slovenije v naslednjih letih, saj ni vezan zgolj na kulturo, temveč je širši, zato je bil tudi uvrščen med nacionalne vladne projekte. "Kulturno sfero povezuje z drugimi sferami družbenega življenja in si seveda želi ustvariti uspešno zgodbo, predstaviti to območje Evropi in širši javnosti ter hkrati ustvariti trajnostno naravnane cilje in projekte, ki bodo odmevali in služili lokalni in nacionalni ter mednarodni skupnosti tudi po končanem projektu," je poudarila.

Foto: Ministrstvo za kulturo
Foto: Ministrstvo za kulturo

Kot je še dejala Asta Vrečko, so se na ministrstvu za kulturo zavezali, da bodo projektu EPK namenili ustrezno pozornost, zato so tudi nemudoma sprožili vse postopke za vključitev projekta v ustrezne vladne dokumente – v načrt razvojnih programov za obdobje 2022–2025, poleg tega so ga razglasili za nacionalni projekt, danes pa je sledil še podpis pogodbe o sofinanciranju projekta. Ministrstvo za kulturo bo za ta namen v naslednjih letih zagotovilo deset milijonov evrov programskih sredstev.

Prednost projekta je po ministričinih besedah njegova povezanost z Italijo. Verjame tudi, da bo skupnost, ki se bo med dvema državama z EPK-jem še nadgradila, v prihodnjih letih uspešno nadgradila sadove tega dela.

Foto: go_2025
Foto: go_2025

Novogoriški župan Klemen Miklavič je podpis pogodbe označil kot "zelo pomembno dejanje in korak naprej". Opomnil je, da sicer s podpisom pogodbe nekoliko zamujajo, saj bi program že moral teči, so pa po njegovih besedah toliko bolj hvaležni, ker vidijo, da imajo v ministrstvu za kulturo po vsebinski plati močnega zaveznika oz. partnerja pri organizaciji EPK-ja.

"EPK je projekt Republike Slovenije"
Miklavič je še poudaril, da je ministrica za kulturo prva članica nove vlade na uradnem obisku v občini, "kar ima izjemen simbolni pomen, saj bo v naslednjem obdobju občina potrebovala tesno zavezništvo vlade, zlasti na področju kulture pri izvedbi EPK-ja". Kot je še povedal, imajo poleg programskih vsebin, ki bodo financirane iz sredstev, za katera so danes podpisali pogodbo, tudi investicijske vsebine, ki jih občina sama ne bo zmogla. "EPK je nenazadnje projekt Republike Slovenije," je poudaril.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi investicije v kulturno infrastrukturo oz. projekte, ki bodo prizorišča za izvedbo programa EPK. Progam se bo odvijal na več lokacijah, ob vrsti manjših sta ključna vila Rafut in grad Rihemberk.

Po županovih besedah so ministrici tudi prvič predstavili pobudo, da bi program SNG Nova Gorica razširili še na področje sodobnega plesa in tako dali priložnost, da se razvija tudi ta poleg gledališča.

V. d. direktorja zavoda GO!2025 Gorazd Božič pa je dejal, da so s podpisom "končno potrdili nacionalnost projekta". Sredstva bodo namenjena izvedbi programov in projektov, ki so zapisani v prijavni knjigi Go! Borderless, Gremo! Brezmejno. Nekateri že potekajo, večina pa se jih bo začela razvijati sedaj, saj izvajalci po Božičevih besedah niso želeli podpisovati pogodb, ne da bi vedeli, ali bodo sredstva prejeli ali ne. Sedaj zaključujejo podpise pogodb za 21 od 58 projektov in v septembru bodo sprožili tudi izvedbe, ki bodo "vidne na terenu in ne samo v pisarnah", je še povedal.

Evropska komisija je Novo Gorico za EPK 2025 razglasila decembra 2020. Nova Gorica je kandidaturo za EPK 2025 pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico.