Poleg 75 predmetov, ki izhajajo iz nacistične Nemčije, so v skrivališču v hiši v argentinski prestolnici odkrili tudi več antičnih umetnin iz Kitajske, Egipta in Japonske. Foto: EPA
Poleg 75 predmetov, ki izhajajo iz nacistične Nemčije, so v skrivališču v hiši v argentinski prestolnici odkrili tudi več antičnih umetnin iz Kitajske, Egipta in Japonske. Foto: EPA
Patricia Bullrich
Argentinska ministrica za obrambo Patricia Bullrich je na novinarski konferenci dejala, da prve preiskave kažejo, da so najdeni predmeti izvirniki. Foto: EPA

Med odkritimi predmeti sta med drugim relief in doprsni kip Adolfa Hitlerja, nato pa še vse od kovinskega nemškega orla do otroške ustne harmonike. Med kosi, ki najnazorneje razkrivajo temačnost nacističnih idej, je psevdomedicinski instrument za merjenje dimenzij človeških glav, namenjen evgeničnemu raziskovanju. Predmeti so bili v veliki škatli, okrašeni z nacističnimi simboli, ki je bila shranjena za skrivno, dvojno steno.

Lastništva še ni mogoče določiti
Za zdaj še ni mogoče določiti, kako in kdaj so se ti nacizem poveličevalni predmeti znašli tam. "Naše prve preiskave kažejo, da so to izvirniki," je po navedbah tujih medijev dejala argentinska ministrica za obrambo Patricia Bullrich. Poleg predmetov so bile v škatli skrite tudi fotografije, ki so nastale v 30. in 40. letih preteklega stoletja in na katerih so tudi posamezniki, ki naj bi uporabljali te predmete, vendar ostaja nejasno, kdo so pravzaprav bili. Na eni izmed fotografij se je znašel tudi Hitler. Poleg predmetov in fotografij so v skrivališču odkrili še nekaj antičnih umetnin iz Kitajske, Egipta in Japonske.

Utečena pot iz nacistične Nemčije v Južno Ameriko
Argentinski preiskovalci predpostavljajo, da so predmete, ki poveličujejo nemški nacionalsocialistični režim, na južnoameriška tla prinesli nacisti sami, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Znano je, da se je takoj po padcu režima v Argentino – pa tudi v Čile, Brazilijo, Peru ter Paragvaj – zateklo med drugim mnogo SS-ovskih veljakov, pripadnikov nacističnega propagandnega aparata in zdravnikov iz koncentracijskih taborišč.

Med temi je zagotovo najbolj razvpit Joseph Mengele iz taborišča v Auschwitzu, sicer pa so v Južni Ameriki odkrili na primer še komandanta taborišč Sobibor in Treblinka Franza Stangla, nato "arhitekta holokavsta" Adolfa Eichmanna, ki je skrbel za logistiko t. i. dokončne rešitve, se pravi za množično deportiranje Judov v koncentracijska taborišča, ter SS-ovca Klausa Barbieja, ki se je v zgodovino zapisal kot "klavec iz Lyona".

Zgodovinski viri navajajo različne številke, vendar naj bi na južnoameriška tla pobegnilo med 180 in 300 nacistov, kar jim je uspelo tudi s pomočjo katoliških duhovnikov, Vatikana, italijanskega Rdečega križa ter ameriškega protiobveščevalnega telesa (Counter Intelligence Corpse – CIC), ki je delovalo med drugo svetovno vojno in v prvih letih hladne vojne.

Predmete, ki ji je odkrila Argentinska zvezna policija (PFA), so predstavili na novinarski konferenci na sedežu Delegacije združenj judovskih skupnosti v Argentini (DAIA) v Buenos Airesu. Foto: EPA.