Program Ustvarjalna Evropa ima podprogram Kultura in podprogram Media, ki je namenjen razvoju, distribuciji in promociji evropskih filmov, televizijskih oddaj in videoiger. Foto: BoBo
Program Ustvarjalna Evropa ima podprogram Kultura in podprogram Media, ki je namenjen razvoju, distribuciji in promociji evropskih filmov, televizijskih oddaj in videoiger. Foto: BoBo

Ustvarjalna Evropa je na evropski ravni največji podporni program za kulturo. Motovila je naloge opravljala na podlagi pogodbe z ministrstvom za kulturo, ki zdaj strokovno podporo za nov sedemletni program za obdobje 2021–2027 išče z razpisom.

Strokovna podpora je ključni dejavnik uspeha na razpisih
Z Motovile so sporočili, da so še v torek tik pred začetkom informativnega dne Ustvarjalna Evropa, ki se ga je udeležilo 97 udeležencev, z ministrstva prejeli ustno zagotovilo, da bo ministrstvo Motovili do konca julija podaljšalo obstoječo pogodbo. Po koncu dogodka pa so z ministrstva "prejeli dokončno odločitev, da podaljšanje ni mogoče". Na spletni strani so zapisali, da Motovila dela dalje, a do nadaljnjega ne bo izvajala nalog CED-a Slovenija.

"Strokovna podpora, ki se je v preteklem obdobju izkazala kot ključen dejavnik izjemne uspešnosti Slovenije v Ustvarjalni Evropi, bo ponovno na voljo, ko ministrstvo izpelje postopek imenovanja centra CED Slovenija za obdobje 2021–2027, ki je ravnokar v teku in se bo predvidoma končal najpozneje sredi septembra," so še dodali.

V novi generaciji Ustvarjalne Evrope je za letošnje leto na voljo rekordnih 300 milijonov evrov, medtem ko celotni sedemletni proračun znaša 2,4 milijarde evrov. Slovenija je bila v preteklem sedemletnem obdobju med najuspešnejšimi izmed 41 sodelujočih držav. Slovenske organizacije, ki so bile vodje projektov, so v obdobju 2014-2020 pridobile 24,3 milijona evrov, kar je približno 3,5 milijona evrov letno za slovensko kulturo in film.

Sorodna novica V veljavi nov program Ustvarjalna Evropa. Slovenija kot edina v EU-ju brez strokovne podpore.

Motovila je že sredi junija opozarjala, da dokler ministrstvo ne bo imenovalo novega izvajalca CED, Slovenija kot edina članica EU-ja ostaja brez brezplačne strokovne podpore za Ustvarjalno Evropo za obdobje med letoma 2021 in 2027. Zapisali so, da seveda obžalujejo situacijo, ker "so prvi razpisi novega programa že objavljeni, roki za oddajo vlog pa bodo med avgustom in novembrom". Vse države so morale nominirati svoje centre, kar po besedah članice ekipe CED-a Slovenija Ines Kežman pomeni, da so te postopke izpeljale že spomladi, Slovenija pa kot edina država tega še ni storila.

Zapoznela objava razpisa ministrstva
Ministrstvo za kulturo je 11. junija objavilo razpis za opravljanje nalog CED-a v Sloveniji za obdobje od leta 2021 do konca leta 2026. Center bo zagotavljal promocijo programa Ustvarjalna Evropa 2021–2027, posredoval informacije o programu in nudil podporo prijaviteljem pri prijavljanju na razpise programa. Rok za prijavo je 12. julij, ministrstvo pa bo prijavitelje o izidih razpisa obvestilo najpozneje v dveh mesecih po koncu odpiranja vlog, ki se bo začelo 15. julija. Na Motovili so potrdili, da se bodo prijavili na razpis ministrstva.

Vendar je objava razpisa zapoznela, saj so bili prvi razpisi aktualnega programa Ustvarjalna Evropa objavljeni že 1. junija, pri čemer so prvi roki denimo za področje filma že 12. in 25. avgusta. Gre torej za obdobje, ko bo Slovenija brez podporne pisarne. Na ministrstvu so sicer za Televizijo Slovenija zatrdili, da bodo skušali čim prej skleniti razpis in izbrati novega izvajalca podpore.

Z ministrstva so sporočili, da je zamuda pri razpisu za Center Ustvarjalna Evropa nastala zaradi čakanja na uradno uveljavitev uredbe Evropskega parlamenta. Toda če bi ministrstvo želelo pravočasno izbrati podporno pisarno za ustvarjalce, bi jo lahko in o tej možnosti so bili na ministrstvu tudi pravočasno obveščeni.

"Tudi v preteklem sedemletnem obdobju je nastala zamuda, vendar je takrat ministrstvo pravočasno, torej še v letu pred začetkom izvajanja takratnega programa, izpeljalo postopek imenovanja Centra Ustvarjalna Evropa, in ko je bila sprejeta pravna podlaga za izvajanje programa, je izvajalcem začela veljati tudi pogodba in je postopek stekel nemoteno," je Ines Kežman povedala za Televizijo Slovenija.

Zamuda ministrstva pri razpisu Ustvarjalna Evropa