Še 14 slovenskih partnerjev sodeluje v 13 podprtih projektih pod vodstvom organizacij iz drugih držav. Med slovenskimi partnerji je Mednarodni grafični likovni center. Foto: BoBo
Še 14 slovenskih partnerjev sodeluje v 13 podprtih projektih pod vodstvom organizacij iz drugih držav. Med slovenskimi partnerji je Mednarodni grafični likovni center. Foto: BoBo

Slovenske kulturne organizacije so bile znova uspešne na razpisu za projekte sodelovanja v kulturi v letu 2020, so sporočili iz Zavoda Motovila, Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.

Slovenija je na razpisu dosegla 25-odstotno uspešnost. Oddanih je bilo šestnajst prijav slovenskih vodij, uspešni so bili štirje: trije projekti manjšega in en projekt večjega obsega. Ti so prejeli višjo skupno podporo EU-ja v primerjavi z lanskim razpisom, na katerem je bilo uspešnih pet projektov s slovenskim vodjo.

Javni zavod RTV Slovenija je bil uspešen s prijavo v kategoriji projektov večjega obsega, prejel bo podporo Ustvarjalne Evrope v vrednosti 790.335 evrov za projekt B-AIR Art Infinity Radio – Creating sound art for babies, toddlers and vulnerable groups (Ustvarjanje zvoka za dojenčke, malčke in ranljive skupine). V kategoriji projektov manjšega obsega bodo 586.807 evrov dobili Zavod Exodos, Združenje zgodovinskih mest Slovenije in Lutkovno gledališče Ljubljana.

Javni zavod RTV Slovenija je bil uspešen s prijavo v kategoriji projektov večjega obsega. Foto: SOJ RTV SLO
Javni zavod RTV Slovenija je bil uspešen s prijavo v kategoriji projektov večjega obsega. Foto: SOJ RTV SLO

94 mednarodnih povezav
V celoti je na razpisu v vlogi vodje ali partnerja skupaj uspelo 18 slovenskim organizacijam, ki bodo v prihodnjih letih ustvarile 94 mednarodnih povezav s 24 evropskimi državami. Še 14 slovenskih partnerjev sodeluje v 13 podprtih projektih pod vodstvom organizacij iz drugih držav.

Slovenski partnerji so Mednarodni grafični likovni center, Društvo Ljudmila, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zavod Kersnikova, Beletrina, Muzej novejše zgodovine Slovenije, ProstoRož in Mestna knjižnica Kranj v manjših projektih, v projektih večjega obsega pa še Nomad Dance Academy Slovenija, zavod Bunker, Urbanistični inštitut RS, Mesto žensk, Druga godba in Institut Jožef Stefan skupaj z RTV Slovenija. Skupna vrednost podpore EU-ja za te projekte znaša 8.877.058 evrov.

Slovenske organizacije bodo ustvarile 94 mednarodnih povezav s partnerji iz 24 držav, največ iz Nizozemske in Italije, sledijo Španija in Francija, Združeno kraljestvo ter Grčija.

Foto: Motovila
Foto: Motovila

Neodvisni ocenjevalci so 113 projektov izbrali med 380 prijavami. Dobili bodo 47,2 milijona evrov podpore EU-ja, od tega bo 17,4 milijona evrov prejelo 93 projektov manjšega obsega, 29,8 milijona evrov pa 20 projektov večjega obsega. Skoraj polovica podprtih projektov je s področja uprizoritvenih umetnosti, in sicer glasbe, gledališča in plesa. Sledijo kulturna dediščina in vizualne umetnosti, nato pa področja, kot so literatura, knjige, branje ali arhitektura.

V 113 podprtih projektih bo skupaj sodelovalo 627 organizacij iz 40 evropskih držav. Partnerske organizacije bodo spletle mrežo, ki se razprostira čez skoraj vse države članice programa razen Malte. Najuspešnejši so bili prijavitelji oziroma vodje projektov iz Francije, Italije in Španije, so še sporočili iz Motovile.