Občina Murska Sobota je po besedah programskega direktorja EPK-ja Mitje Čandra potrdila, da ostaja del zgodbe Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Foto: BoBo
Občina Murska Sobota je po besedah programskega direktorja EPK-ja Mitje Čandra potrdila, da ostaja del zgodbe Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Foto: BoBo
Murska Sobota je edina partnerska občina, ki ni imela z zavodom Maribor 2012 podpisane pogodbe o sodelovanju. Foto: BoBo

Murska Sobota je edina partnerska občina, ki ni imela z zavodom Maribor 2012 podpisane pogodbe o sodelovanju, s katero so se občine med drugim zavezale, da bodo prispevale svoj del sredstev k projektu. Tamkajšnji mestni svet je namreč pred časom sprejel sklep, s katerim je pogojeval podpis pogodbe z državnim vlaganjem v naložbe v tem mestu.

Na četrtkovi seji so mestni svetniki ta pogoj umaknili in dovolili županu, da podpiše pogodbo o sodelovanju pri izvedbi projekta EPK ter sofinanciranju programskih in splošnih stroškov projekta. Štihec je pogodbo tudi podpisal in jo poslal v Maribor, so potrdili na murskosoboški občini.

"Vesel sem, da se je uredilo tudi razmerje z Mursko Soboto. Mi smo sicer že ves čas računali, da bosta Murska Sobota in s tem celotno Prekmurje del celotne zgodbe, zato današnji podpis ne pomeni bistvene razlike v pripravah finančnih razrezov," je v pogovoru povedal programski direktor EPK-ja Mitja Čander.

Je pa omenjena pogodba pogoj za začetek podpisovanja tripartitnih pogodb med zavodom Maribor 2012, občino in producenti oziroma izvajalci kulturnih projektov v Murski Soboti, vključenih v program EPK.

S podpisom partnerske pogodbe z zavodom Maribor 2012 se je Murska Sobota zavezala, da bo prispevala del sredstev za program EPK in delovanje omenjenega zavoda, hkrati pa bo s tem lahko črpala sredstva zavoda, ki jih je ta dobil od ministrstva za kulturo, za svoje projekte.

Za program EPK-ja v letu 2012 je za zdaj obljubljenih nekaj več kot 17 milijonov evrov. Od tega naj bi 8,6 milijona evrov prišlo iz proračuna ministrstva za kulturo, enak delež pa morajo skupaj zagotoviti partnerske občine.