Boginja Afrodita je bila eden najbolj priljubljenih motivov antičnih kiparjev. Foto: EPA
Boginja Afrodita je bila eden najbolj priljubljenih motivov antičnih kiparjev. Foto: EPA
Z arheoloških najdišč v Italiji je izginilo kar lepo število umetnin, ki sicer pripadajo državi Italiji. Foto: EPA

Vodstvo muzeja je privolilo, da bo Italiji vrnilo 3 eksponate, katerih pridobitev je zakrivil glavni kurator muzeja. Proti slednjemu je že bila vložena obtožnica, da je za nakup poskrbel kljub vednosti, da so bile umetnine ukradene.



Italija še vedno obsoja Getty
Buttiglione tudi po napovedi vrnitve treh antičnih umetnin ni našel lepe besede za muzej iz Los Angelesa. Dejal je, da vodstvo muzeja ni priznalo svoje krivde, Italija pa tudi ne namerava niti za ped odstopiti od svojih zahtev. Italijane je vodstvo muzeja vznejevoljilo tudi s podporo, ki jo še vedno izkazuje kuratorki Marion True.

Truejeva naj bi namreč poskrbela za nakup kar 42 umetnin, ki so bile ali nezakonito izkopane ali pa so jih preprodajalci antičnih umetnin priskrbeli muzeju, za katerega je nakupe organizirala ravno Marion True. Med 42 umetninami je tudi zelo dragocen starogrški kip boginje Afrodite.

Vrnili bodo ...
Med tremi umetninami, ki jih bo muzej tokrat vrnil njihovi domovini, so antična skleda, na katero se je kot avtor podpisal Asteas, slikar iz antičnega južnoitalijanskega mesta Paestuma, bronasta etruščanska svetilka in starogrški v skalo vklesani napis.

Če ne prej, se bo zgodba o čudnih poslih muzeja Getty nadaljevala novembra, ko se bo nadaljeval proces proti Marion True. Obenem pa se bo s sodnim mlinom moral soočiti tudi Emanuel Robert Hecht, pariški trgovec z umetninami, ki naj bi sodeloval v sumljivih Gettyjevih poslih.