Najboljša predstava v celoti je bila Ne bo Gimnazije Poljane, najboljši igralki prihajata iz poljanske in mariborske gimnazije.

Uprizoritev NE BO (Glave se pere na 90) odlikujejo, kot je zapisala žirija,
Uprizoritev NE BO (Glave se pere na 90) odlikujejo, kot je zapisala žirija, "izraziti avtorski prispevki izvajalcev, ki so k ustvarjanju snovalno zastavljene gledališke predstave pristopili z drznostjo, odločnostjo in samoironijo, preigravali različne odnose, se ukvarjali s temami, ki so jim blizu, ter si na odru dovolili pokazati ranljivost". Foto: Matej Maček

Med gledališkimi predstavami je najbolj prepričala Ne bo (Glave se pere na 90) v izvedbi nadaljevalne skupine Poljanskega odra Gimnazije Poljane, ki si je prislužila vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Vizionarja za igro sta prejeli Brina Rakun iz predstave Ne bo in Petja Golec Horvat za vlogo v predstavi EVAEVAEVAEVAEVAEVA Gledališke šole Prve gimnazije Maribor, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Vizionarja za skupinsko igro je žirija podelila predstavi Razredni sovražnik, ki jo je uprizoril Kolektiv odprte scene, Kulturnoumetniško društvo Odprta scena, Log-Dragomer.

Med lutkovnimi predstavami je po mnenju žirije najbolj izstopala predstava Antilopa crkne v izvedbi Hišine lutkovne akademije, Hiša otrok in umetnosti Ljubljana. Vizionarja so ji podelili za preigravanje raznovrstnih lutkovnih izrazov.

Kratki animirani film Kurent
Kratki animirani film Kurent "izkazuje izjemno poznavanje filmskega jezika, s katerim scenarist, režiser in animator Miha Reja ustvari izvrstno kadrirano, dramaturško sklenjeno zgodbo o najstniškem pobegu in srečanje z nevsakdanjim, s kurentom in njegovim simbolnim pomenom". Foto: Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici
Rene Ketiš, študent tretjega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija, je v fotozgodbi z naslovom Poglej se
Rene Ketiš, študent tretjega letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer fotografija, je v fotozgodbi z naslovom Poglej se "ustvaril oblikovno dinamično vizualno pripoved, sestavljeno iz bežnih trenutkov vsakdanjega študentskega življenja, ki vključuje tako spontane kot tudi režirane črno-bele fotografije, posnete v analogni tehniki". Foto: Rene Ketiš

Za filmske dosežke so podelili vizionarje za najboljši film v celoti filmu Kurent Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, za vizualno podobo filmu Kjer se prepirata dva ... v izvedbi Plac Pictures, za režijo filmu Sighs and Tears DZMP Luksuz Produkcije, za eksperimentalni pristop pa filmu I Reflect Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Podelili so tudi fotovizionarja; v kategoriji od 19 do 30 let ga je prejel Rene Ketiš za fotozgodbo Poglej se, v kategoriji od 15 do 18 let pa Vita Bratković, ki je ustvarila fotozgodbo Epilog.

Na festivalu Vizije, s katerim se je začel letošnji Teden ljubiteljske kulture, so se predstavili mladi ustvarjalci, ki so jih v izbor uvrstili selektorji Dejan Spasić za gledališče, Nika Bezeljak za lutkovno področje, Matjaž Jamnik za filmsko ustvarjalnost ter Nataša Kovšca in Patrick Sunčan Stone za fotografijo.

Selektorji so izbirali izmed 44 gledaliških in lutkovnih predstav iz Slovenije in zamejstva, 44 filmov ter del 32 fotografov in fotografinj. Na festivalskem odru Vizij so uprizorili izbranih sedem gledaliških in tri lutkovne predstave, v filmskem sklopu FilmFreš zavrteli 20 filmov, na razstavi Fotovizije pa je na ogled dvanajst serij fotografij.