Po premieri na canskem filmskem festivalu, kjer je na koncu film dobil tudi veliko nagrado žirije, smo celovečerni prvenec Lászla Nemesa Savlov sin lahko videli tudi na Liffu. Foto: Liffe
Po premieri na canskem filmskem festivalu, kjer je na koncu film dobil tudi veliko nagrado žirije, smo celovečerni prvenec Lászla Nemesa Savlov sin lahko videli tudi na Liffu. Foto: Liffe
false
Ilić je lani v okviru 1. Festivala strpnosti pripravil razstavo plakatov, ki so jih Nemci leta 1941 ob okupaciji razstavili v Beogradu, da bi spodbudili sovraštvo Srbov do Judov. Letos bo v okviru izobraževalnega jutra za mlade predaval o neofašistični ikonografiji na javnih mestih na ozemlju nekdanje Jugoslavije in drugod. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
false
Odmevnost pri razpravah o aktualnih družbenih temah - povabilo Slavoja Žižka je pravi recept. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Po uspešni izvedbi prvega Festivala strpnosti v Ljubljani so letos festival nadgradili, tako da poteka v več delih skozi vse leto. Osrednji del festivala z zgoščenim in obsežnim programom brezplačnih dogodkov se bo odvil od 17. do 21. januarja.

Festival, ki je nastal v okviru projekta Evropa za državljane, organizirata Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana v sodelovanju z nosilcem projekta Festival of tolerance in lastnikom blagovne znamke Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

Druga izdaja sledi že poznani zasnovi. Namenjen je izobraževanju mladih o temah holokavsta ter spodbujanju razmišljanja in razprav o izključevanju, diskriminaciji, strpnosti, sovraštvu do marginaliziranih skupin.

Obsežen izbor igranih in dokumentarnih filmov
Festival se bo začel drevi ob 18. uri s filmskim programom v Mini teatru. Prikazani bodo kratki animirani film Zlatka Boureka in Pavaoa Štalterja Wiener Blut, avtorjev spomin na začetek 2. svetovne vojne v Nemčiji, igrani film Mi smo mladi, mi smo močni Burhana Qurbanija o nasilnih ksenofobnih nemirih v Rostocku leta 1992 ter dokumentarni film Lokalni angel Udija Alonija, dokumentarec o izvornih vzrokih in sodobnih nasprotjih palestinsko-izraelskega konflikta.

Do četrtka se bo zvrstilo kar 18 igranih in dokumentarnih filmov, med njimi tudi Savlov Sin Lászla Nemesa z veliko nagrado festivala v Cannesu in zlatim globusom za najboljši tujejezični film, ki orisuje vsakdan v nacističnem koncentracijskem taborišču.

Izobraževalna jutra za dijake
Posebej za mlade, od učencev zadnjih razredov osnovnih šol, dijake in študente, so pripravljena izobraževalna jutra s Mirkom Ilićem, Brankom Lustigom in Frankom Sternom. Lustig bo spregovoril o osebni izkušnji v nacističnem koncentracijskem taborišču in prek življenjske zgodbe poudaril nujnost odpuščanja, ljubezni in spoštovana vsakega živega bitja, ob njegovi zgodbi bo prikazan tudi igrani film Belle in Sébastien o prijateljstvu med fantom in divjim gorskim psom, ki se splete, ko Nemci med 2. svetovno vojno prispejo v gorsko vas v Alpah v iskanju pripadnikov odporniškega gibanja, ki judovskim beguncem pomagajo pobegniti v Švico. Grafični oblikovalec, ilustrator in predavatelj Mirko Ilić bo predaval o neofašistični ikonografiji na javnih mestih na ozemlju nekdanje Jugoslavije in drugod, Frank Stern bo s pomočjo filmskih primerov obdelal teme holokavsta in ohranjanja spomina nanj, teme strpnosti, migracije in aktualnega položaja v Evropi, obenem pa spodbudil diskusijo med učenci in razmišljanje o navedenih vprašanjih.

Osebne izkušnje in razprave odmevnih gostov

Odprli bodo tudi razstavo Kobetov Tarok - pripoved taborišča, v popoldansko-večernem času se bo zvrstilo več pogovorov. Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Udi Aloni bodo spregovorili o vlogi umetnosti kot odgovoru na sedanje tragične okoliščine, spletni prenos razprave bo dosegljiv tudi na naši spletni strani. V drugih pogovorih bodo sodelovali še preživeli v holokavstu z osebnimi izkušnjami in mislimi, domači in tuji gostje bodo razmišljali o izginjanju spomina in zanikanju zločinov, premagovanju kulturne, verske in spolne identitete in drugem.

Drugi Festival strpnosti, ki je razširjen tudi na nekaj dogodkov skozi vse leto, se bo sklenil z razstavo Moč in nemoč Seijija Kimota ter videokonferenco Holokavst Ljubljana - Zagreb v ljubljanski mestni hiši konec februarja. Častni pokrovitelj obeh zaključnih dogodkov je župan Zoran Janković, celoten festival pa poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

V času festivala je organizirano tudi zbiranje humanitarne pomoči, rokavic za begunce pod sloganom Roka(vice) za begunce. Obiskovalci brezplačnih festivalskih dogodkov lahko podarijo par rokavic za begunce.