Dominikanski samostan na Ptuju so zgradili v letih 1230 do 1231, cerkev pa leta 1252. Pozneje je stavba doživela več prezidav. V začetku 18. stoeltja je dobila cerkev baročno fasado, ki je ena najlepših pri nas. Foto:
Dominikanski samostan na Ptuju so zgradili v letih 1230 do 1231, cerkev pa leta 1252. Pozneje je stavba doživela več prezidav. V začetku 18. stoeltja je dobila cerkev baročno fasado, ki je ena najlepših pri nas. Foto:
Dominikanski samostan
Samostan je bil zgrajen v prehodnem slogu med romaniko in gotiko, kar se na nekaterih mestih še danes lepo vidi.

Ta mesec je Mestna občina Ptuj pridobila gradbeno dovoljenje za začetek obnove dominikanskega samostana, od koder je treba najprej preseliti muzejske zbirke na nadomestno lokacijo, v bližnjo stavbo nekdanjega kmetijskega kombinata, kar naj bi stalo 1,5 milijona evrov.

Po besedah župana Štefana Čelana so dobili dovoljenje v soglasju stroke in še pravi čas, da se lahko občina s projektom prijavi na razpis za evropska sredstva. Prva faza zajema preureditev cerkvene ladje v večnamensko prireditveno dvorano s 500 sedeži ter ureditev toaletnih prostorov in garderobe, ocenjujejo pa jo na 5,3 milijona evrov.
Arheologi opozarjajo na pomen same zbirke
Arheologi, ki se sicer strinjajo, da je samostan nujno treba obnoviti, opozarjajo, da se projekt vse preveč osredotoča na novo vsebino samostana in pozablja na pomen dejavnosti, ki so trenutno v njem. "Ne le samostan, tudi arheološke zbirke so kulturni spomenik," je poudaril direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleš Arih. Opozoril je še, da je treba zbirke umakniti še pred začetkom kakršnih koli gradbenih del na lokacijo, ki bo ustrezala njihovim potrebam.
Ptujski župan je zatrdil, da bo muzej preseljen pravočasno in da bodo na novi lokaciji imeli boljše pogoje za delo kot do zdaj. Hkrati se Čelan zaveda, da arheologija na Ptuju potrebuje sodoben in mnogo večji muzejski prostor, kar pa bo mogoče uresničiti šele čez kakšnih deset let. "2012 je le začetek zgodbe, ki jo bo nato treba nadaljevati," je dejal.
Do konca leta 2012, ko bo Ptuj skupaj s partnerskimi mesti Evropska prestolnica kulture (EPK), bo obnovljena le dvorana v nekdanji dominikanski cerkvi, ki predstavlja eno od stranic samostanskega kvadrata, preostali deli kompleksa, ki izhaja iz leta 1230, pa bodo prišli na vrsto pozneje.
Pristojne službe za varstvo kulturne dediščine bodo po besedah konservatorskega svetovalca Roberta Peskarja pozorno spremljale obnovo. Trenutno so usklajeni posegi, ki so predvideni v prvi fazi del, stroga določila pa bodo nadaljevali tudi naprej, saj so že dosedanje raziskave pokazale zanimiva odkritja, med drugim tudi arheološke plasti vse do zgodnje antike.
"Če bo projekt izveden v skladu s temi določili, bo obnovljeni dominikanski samostan dostojno počastil laskavi naziv evropske prestolnice kulture," meni Peskar. V to je prepričan tudi projektant Milan Tomac iz arhitekturne pisarne Enota.