Za instalacijo, ki je bila lani predstavljena tudi v okviru festivala Fete des Lumières v Lyonu, stoji Francoski Inštitut Charles Nodier v soorganizaciji s Strip Core/Forum Ljubljana.
Instalacija je bila predstavljena tudi na festivalu Fete des Lumières v Lyonu 2007. Foto: MMC RTV SLO/M. K.
Za instalacijo, ki je bila lani predstavljena tudi v okviru festivala Fete des Lumières v Lyonu, stoji Francoski Inštitut Charles Nodier v soorganizaciji s Strip Core/Forum Ljubljana. Instalacija je bila predstavljena tudi na festivalu Fete des Lumières v Lyonu 2007. Foto: MMC RTV SLO/M. K.
Sardele nad Ljubljanico, Svetlobna gverila
Vse ribe v jati so usmerjene proti Čevljarskemu mostu. Foto: EPA
Alessandro Lupi
Svetlobna gverila je nadaljevanje lanskega festivala Detektivi svetlobe in želi prerasti v vsakoletni dogodek. Foto: Strip Core c/o Forum Ljubljana

Med Brvjo in Čevljarskim mostom so namreč po zaslugi francoskega kolektiva pod vodstvom Caroline Frimat in Jeana-Pierra Davida v zrak poletele srebrne ribe, ki napovedujejo prihajajoči festival Svetlobna gverila. Ta se bo v Ljubljani in Kranju zgodil 28. maja, instalacija letečih rib pa bo na ogled do 25. maja.

Mimoidoči nepridipravi brez razumevanja za umetnost
Čeprav je sprva dokončno postavitev projekta Sardele nad Ljubljanico, ki sta ga Frimatova in David postavila kot zagovornika novega izuma, aeroperesa, stroja, ki komur koli omogoča vzlet z mahanjem kril, ogrožala radovednost mimoidočih, ki so v večernih urah v času postavljanja aeroskulpture z vlečenjem niti, na katere so zavezane ribe, instalacijo vsakič znova podrli, je jata rib vendarle uspela zaplavati.

V naslednjih dneh bomo objavili tudi intervju z avtorjema aeroskulpture Jeanom-Pierrom Davidom in Caroline Frimat.

Na glavo obrnjen svet
Sardele, ki s srebrno barvo posnemajo lesk lusk, so s tankimi nitmi navezane z enega brega na drugega, celo najmanjši veter pa skrbi za njihovo neprestano gibanje, ki deluje, kot da jata plava proti Čevljarskemu mostu. Vse ribe so obrnjene v isto smer, pri migetanju pa na njihovih srebrnih ploskvah odsevajo sončni žarki in razne podobe sveta ter nas spomnijo na to, da je bilo morje nekoč povsod. Morje je tako postalo nebo, zato šele na glavo obrnjeni podobo doživimo takšno, kot bi morala biti.

Svetlobne instalacije rasejo v tradicijo
Svetlobna gverila torej nadaljuje lanskoletni festival Detektivi svetlobe in želi prerasti v vsakoletni dogodek. Umetniške svetlobne instalacije v galerijah in zunaj njih letos povezuje tema repeticija in so del programa Francosko-slovenske pomladi.

Osrednji del Svetlobne gverile
Kot že rečeno, se bo glavno dogajanje začelo 28. maja z odprtjem Razstave svetlobnih instalacij v Galeriji Vžigalica. Dan pozneje bodo na isti lokaciji sledila številna predavanja o svetlobni umetnosti in predstava Gledališča Papelito Luminoza. 30. maja bo v Galeriji V oknu odprtje razstav Detektivi svetlobe in Svetlobno Potovanje, nato pa še nastop gledališča Papelito Luminoza.

Spoznati bo mogoče dela mednarodnih umetnikov Aleksandre Stratimirović Daggfeldt, Marjete Zupančič, Saše Kerkoš, Mateja Lavrenčiča in Andreja Štularja, ki so prav za ta dogodek ustvarili nove instalacije, gledališče Papelito pa nov nastop. Predstavljeni bodo tudi na predavanjih, na katerih bodo gostili še ustanovitelja in organizatorje festivala Superflux, enega njihovih avtorjev in delo, ki je nastalo za ta festival - Izhod iz tovarne Jeana-Charlesa Paumierja.

M. K.