Piotr Piotrowski je nagrado Igorja Zabela dobil za pisanje umetnostne zgodovine v vzhodni Evropi. Foto: Univerze Adama Mickiewicza
Piotr Piotrowski je nagrado Igorja Zabela dobil za pisanje umetnostne zgodovine v vzhodni Evropi. Foto: Univerze Adama Mickiewicza
Igor Zabel
Nagrada nosi ime po slovenskem kuratorju, pisatelju in kulturnemu teoretiku Igorju Zabelu (1958-2005). V spomin nanj je nastalo Društvo Igorja Zabela za kulturo in teorijo, ki v skladu z njegovim duhom krepi razvoj teorije o sodobnih kuratorskih praksah ter se posveča povezovanju in izmenjavanju znanja v srednji in jugovzhodni Evropi.

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo pomeni priznanje izjemnim kulturnim dosežkom, ki so povezani s srednjo in jugovzhodno Evropo. Zmagovalcu prinaša tudi zajeten kupček denarja, saj mu je namenjenih kar 40.000 evrov. Letos so bile podeljene še štiri donacije za skupno delo, tri po izboru žirije - 8.000 evrov - in ena po izboru nagrajenca - 12.000 evrov. Slovesna podelitev bo med 9. in 12. decembrom v Barceloni, ko bo v tamkajšnjem Muzeju sodobne umetnosti potekala konferenca na temo pisanja zgodovine umetnosti.

Letošnji glavni nagrajenec Piotr Piotrowski je nagrado Igorja Zabela prejel "za pisanje umetnostne zgodovine v vzhodni Evropi, ki je komaj opazna v uveljavljeni tako imenovani svetovni zgodovini umetnosti". Po mnenju žirije je nagrajenec "eden najbolj izstopajočih umetnostnih zgodovinarjev s območja srednje in vzhodne Evrope z izjemnimi strokovnimi dosežki".

Proti stereotipom v geografiji umetnosti
Piotrowski, redni profesor na Inštitutu za zgodovino umetnosti Univerze Adama Mickiewicza v Poznanju in direktor Narodnega muzeja v Varšavi, je pri svojem delu osredotočen na nadnacionalno v sodobni umetnosti, trudi pa se omajati uveljavljeno geografijo umetnosti, ki območja zunaj uveljavljenih središč postavlja v podrejen položaj.

Mirovni inštitut, ki je bil ustanovljen leta 1991, je dobil eno izmed treh delovnih subvencij. Žirija je mnenja, da je "v zadnjih dvajsetih letih izjemno pomembno prispeval h kritičnemu raziskovanju socialnih, kulturnih, političnih tranzicijskih procesov in se posvečal obravnavi marginaliziranih družbenih in političnih tem ter jih povezoval z izobraževanjem".

Ostali nagrajenci
Ena delovna subvencija je šla v roke Maje in Reubena Fowkesa, ki kot kuratorja, pisca, urednika publikacij in prireditelja konferenc živita in delujeta v Budimpešti. Tretjo izmed subvencij, ki jih podeljuje žirija, je dobila mlada romunska kustosinja Raluca Voinea, ki se ukvarja z vprašanjem, kako umetniška praksa in raziskovanje vplivata na razumevanje socialnega. Glavni nagrajenec Piotrowski je za četrto delovno subvencijo izbral umetnostnega zgodovinarja, kritika, kustosa in pisatelja Daniela Grüna, ki trenutno deluje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Bratislavi.

Letos so žirijo, ki jo imenuje Sklad Erste, sestavljali madžarski umetnostni zgodovinar, ki deluje v ZDA, Edit Andras, španski kustos Chus Martinez in slovenski umetnik Tadej Pogačar. Nagrado so podelili drugič, prvič jo je leta 2008 prejel hrvaški kuratorski kolektiv What, How & for Whom (WHW).