Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk so ustanovili leta 1996 v Ljubljani. Foto: Mesto žensk
Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk so ustanovili leta 1996 v Ljubljani. Foto: Mesto žensk

Organizatorji vabijo vsakogar, da poda svojo nominacijo za posameznico ali več njih, ki spreminjajo našo družbo na bolje. Izmed nominirank bo komisija izbrala pet nagrajenk, ki bodo znane na marčevski podelitvi.

Aktivistke, čistilke, kmetice, zdravnice in druge borke za enakost
Nominirati je mogoče "še živeče ženske pod terminom ženske razumemo ženske, trans in interspolne osebe , ki so ali še vedno pomembno prispevajo k boju za enakost med spoli in socialno pravičnost pri nas". Kakor pravijo v Mestu žensk, so to lahko aktivistke, čistilke, kmetice, zdravnice, predavateljice, znanstvenice, socialne delavke, pravnice, učiteljice, umetnice ali kaj tretjega. Prve izmed nominirank že predstavljajo na svojih profilih na Instagramu in Facebooku.

Nagrade bodo podeljevali v sklopu projekta Women on Women (WoW), prek katerega so se povezali s partnerskimi organizacijami, med njimi so Prostor rodne i medijske kulture K-ZONA s Hrvaške, Tiiiit! Inc. – Skopje iz Makedonije in Outlandish Theatre Platform CLG iz Irske, da bi skupaj skozi kulturo oblikovali nove perspektive o prispevku žensk k enakosti v družbi.

"Zgodovina je napisana iz pozicije moči, zato v sodobnosti ohranja obstoječe družbene odnose izkoriščanja. To, da v njej ni žensk ali pa da so vanjo vključene povečini le tiste, ki so bile pripravljene ohranjati družbeni status quo, ni naključje, ampak osnovna metoda ohranjanja obstoječega stanja neenakosti," pravijo v Mestu žensk, kjer si tudi s pomočjo novo načetega projekta prizadevajo ukrepati proti položajem moči, ki ohranjajo neenakosti.

V okviru projekta sicer pripravljajo več dogodkov, tudi predstavo Love and Charity v izvedbi kolektiva Open Theatre Practice, ki bo premierno predstavljena februarja letos na irskem festivalu Mother Tongue. V Ljubljani pa bodo med drugim ustvarili site-specific performans, ki bo premierno predstavljen na letošnjem Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk. V pripravi je tudi nova družabna igra, ki prinaša umetniške portrete tako nominirank za WoW Nagrade kot tudi žensk, ki jih predstavljajo v WoW Mestih.