Na sklepni prireditvi projekta Kulturna šola so danes v Mariboru med 48 osnovnimi šolami, ki so izpolnile vse pogoje za naziv kulturna šola, kot najbolj kulturno prepoznali Osnovno šolo Mokronog. Foto: JSKD
Na sklepni prireditvi projekta Kulturna šola so danes v Mariboru med 48 osnovnimi šolami, ki so izpolnile vse pogoje za naziv kulturna šola, kot najbolj kulturno prepoznali Osnovno šolo Mokronog. Foto: JSKD
Kulturna šola
Ravnateljica OŠ Mokronog Zvonka Kostevc in predsednik RS Borut Pahor. Foto: JSKD

S projektom Kulturna šola JSKD spodbuja kulturno vzgojo in mladim omogoča ustvarjalnost na različnih umetnostnih področjih. Letos je vse pogoje za naziv kulturna šola izpolnilo 48 osnovnih šol, na sklepni prireditvi pa so za najboljšo prepoznali Osnovno šolo Mokronog.

Poleg naziva Kulturna šola je JSKD posebna priznanja podelil najboljši srednje veliki šoli (Osnovna šola Naklo) in mali oziroma podružnični osnovni šoli (Osnovna šola Žirovnica).

Najbolj kulturno šolo leta 2018 je razglasil predsednik republike Borut Pahor, ostala priznanja pa sta podelila minister za znanost, znanost in šport Jernej Pikalo ter minister za kulturo Dejan Prešiček. V nagovoru je Pahor izpostavil pomembnost razumevanja kulture v najširšem smislu in dodal, da je prepričan, da prihaja generacija, ki je ambiciozna, vedoželjna in bo z zavedanjem o kulturi in umetnosti medsebojnega sodelovanja lahko preživela izzive časa, ki je pred nami.

Lani je naziv osvojila Osnovna šola Franceta Prešerna Maribor, ki je bila zato letos tudi gostiteljica sklepne slovesnosti. Podelitve in celodnevnega spremljajočega dogajanja so se poleg učencev, mentorjev in ravnateljev nagrajenih šol v štajerski prestolnici udeležili tudi nekateri župani krajev nominiranih šol.

Spoznavanje mariborskega kulturnega utripa
Letošnja prireditev je občinstvo "popeljala na pot iskanja človekovega bistva v sodobnem svetu, v katerega vse bolj posega sodobna tehnologija, ki posameznika ločuje od narave". Že dopoldne pa so gostitelji z OŠ Franceta Prešerna pripravili bogat kulturni program. Učenci in mentorji so lahko sodelovali na skoraj 20 različnih delavnicah, na katerih so spoznavali mariborski kulturni utrip.

Za čim pestrejši nabor kulturnega udejstvovanja
S projektom Kulturna šola in razglasitvijo najboljših šol želijo na JSKD-ju predstaviti najkakovostnejše dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. Projekt vidijo kot spodbudo za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne namenjajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi.