Slavni Barenboim z opero Tristan in Izolda začenja šestletno sodelovanje s Scalo. Foto: EPA
Slavni Barenboim z opero Tristan in Izolda začenja šestletno sodelovanje s Scalo. Foto: EPA
Scala
Osebje v sloviti milanski operni hiši ni zadovoljno z delovnimi pogoji. Foto: EPA

Stavko so razglasili, ker so pogajanja sindikatov in opernega ravnatelja Stephana Lissnerja o pogodbah propadla. Predstavo Verdijevega Requiema z dirigentom Danielom Barenboimom so morali odpovedati.

"Operne hiše so v težavah. Veliko vidikov njihovega delovanja je treba na novo oblikovati in vpeljati nova pravila. Ta stavka ne upošteva okoliščin," je Lissner potožil v rimskem časniku La Repubblica.

Ravnatelj: Osebje želi manj delati
Ravnatelj osebju Scale očita, da želi manj delati. "Četudi se je število predstav med letoma 2001 in 2007 v Scali povzpelo s 164 na 273, se delovni čas ni spremenil. Osebje trdi, da je delo bolj intenzivno. To je logično, bo pa še bolj intenzivno, če hočemo zagotoviti visoko kakovost," je menil ravnatelj, ki ne izključuje možnosti, da bo zaposlil generalnega direktorja, ki bi se ukvarjal izključno z vprašanji organizacije.

Bojkot slavnostnega odprtja?
Sindikati so dali vedeti, da se lahko zgodi, da bodo bojkotirali tudi slavnostno odprtje sezone 7. decembra, če medtem ne bo doseženo soglasje o pogodbah. Za slovesni začetek sezone je načrtovana premiera Wagnerjeve opere Tristan in Izolda pod dirigentsko paličico Barenboima in v režiji Patricea Chereauja. V glavnih vlogah sta zasedena sopranistka Waltraud Meier in tenorist Ian Storey.