Francoz je svojo zbirko preselil v Benetke. Foto: Reuters
Francoz je svojo zbirko preselil v Benetke. Foto: Reuters
Bernard Arnault
Drugemu Francozu ni uspelo na lestvico, uspelo pa mu bo postaviti muzej.
Damien Hirst
Hirst je svoji lanski uvrstitvi dodal enico. Foto: EPA

Največ moči in vpliva v sodobni umetnosti ima trenutno Francois Pinault, francoski lastnik dražbene hiše Christie in eden vodilnih zbirateljev umetnin. Ta je domovini prizadejal boleč udarec, ko je svojo zbirko preselil v palačo Grassi v Benetkah, saj so mu domači birokrati pri načrtovani gradnji muzeja delali preveč težav.

Pinault je namreč želel svojo umetniško zbirko, ki je ena izmed najbogatejših v Franciji, preseliti v prav za to postavljen muzej na enem izmed pariških otokov na Seni, a v njegovi domovini za to ni bilo posluha.

Namero oznanil prepozno
Namera pa je uspela njegovemu tekmecu Bernardu Arnaultu, predsedniku skupine LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, ki se mu letos sploh ni uspelo prebiti na lestvico stotih najvplivnejših osebnosti. Lani je lani na njej zasedal 21. mesto, z vrha pa je svoje zasledovalce opazoval Damien Hirst. Svojo namero, da mu Frank Gehry postavi muzej, katerega gradnja bi stala okoli 100 milijonov dolarjev, je namreč Arnault oznanil prav takrat, ko je šla revija z lestvico že v tisk, in kot je dejal urednik ArtReviewa John Weich, bi ga novica verjetno obdržala na seznamu.

Direktorji sejmov z vedno večjim vplivom
Na drugo mesto med letošnjimi vplivneži se je uvrstil ameriški zbiratelj Larry Gagosian, ki je bil na vrhu lestvice skupaj z Ronaldom S. Lauderjem leta 2004, tretji je vodja londonskih muzejev Tate Nicholas Serota, na četrto mesto pa so sestavljavci lestvice postavili direktorja Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku Glenna Lowryja. Na vedno večji vpliv, ki ga imajo v umetnosti umetniški sejmi, kaže precej njihovih direktorjev, ki prav tako krojijo vrstni red med najvišjimi mesti. Peti po vplivu naj bi bil direktor Art Basla Sam Keller, tri stopničke nižje pa sta Matthew Slotover in Amanda Sharp, direktorja londonskega sejma Frieze Art Fair.

Umetniki okoli 10. mesta
Visoko na lestvici so tudi najpomembnejši sodobni umetniki. Lanski zmagovalec Hirst je letos uvrščen na 11. mesto, še bolje pa sta se odrezala ameriška ustvarjalca Bruce Nauman, ki zaseda deveto mesto, in Jeff Koons, ki se je uvrstil med oba umetnika. "Ko presojamo umetnike, vedno znova tehtamo med prodajnim uspehom in intelektualno močjo. Jeff Koons in Damien Hirst sta izjemno priljubljena umetnika, toda vedno znova pridemo do Naumana, najvplivnejšega še živečega umetnika," je o dilemah, ki spremljajo uvrstitev umetnikov na seznam, povedal urednik revije, ki lestvico sestavlja.