Za zapiske slavnega francoskega vojskovodje so na dražbi iztržili kar nekajkrat več, kot so se sprva nadejali. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Za zapiske slavnega francoskega vojskovodje so na dražbi iztržili kar nekajkrat več, kot so se sprva nadejali. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.

Fragmenti beležke z besedilom v angleščini in francoščini ter risbami slavnega francoskega vojskovodje so bili sprva ocenjeni na od 7.000 do 9.500 evrov, so sporočili iz dražbene hiše Osenat.

"Qu'est qui était arrive. What was it arrived," je med drugim Napoleon zapisal v svojih prvih prizadevanjih, da bi doumel jezik svojih nasprotnikov. Zapisal je tudi "Combien etoint-ils. How many were they" in "Comment se portoient-ils. How do they do".

Fragmente Napoleonove beležke je za 93.125 evrov odkupil zasebni muzej pisem in rokopisov v Parizu, kjer bodo od 21. julija na ogled javnosti. Muzej je odkupil tudi pomemben dokument iz obdobja francoske revolucije, in sicer rokopisni zapis o smrtni obsodbi francoskega kralja Ludvika XVI. iz leta 1793.

Dokument vsebuje seznam vseh članov nacionalne skupščine in zapis o tem, kako so glasovali. Nekaj članov je glasovalo za zapor, drugi za izgnanstvo, manjšina pa za smrtno obsodbo. Rokopis na 20 straneh je ena izmed kopij, original pa hranijo v Arhivu Francije. Kopija, ki je bila sprva ocenjena na od 2.000 do 3.000 evrov, je bila prodana za 35.000 evrov.

Za največje presenečenje na dražbi pa je poskrbela prodaja dokumenta, ki se navezuje na konec francoske ekspedicije v Egipt. Ocenjen je bil na od 6.000 do 8.000 evrov, prodan pa za 187.500 evrov.

Napoleon je bil na otok Sveta Helena, kjer je tudi umrl, interniran 18. junija 1815.