Ministrstvo je presodilo, da grad trenutno ni primeren za prodajo, saj ga je najprej treba sanirati, kar je glede na pomanjkanje sredstev za ta namen dolgotrajnejša naloga. Trenutno se izvajajo le najnujnejša vzdrževalna dela, v izdelavi pa je projekt s statično sanacijo gradu. Foto: BoBo
Ministrstvo je presodilo, da grad trenutno ni primeren za prodajo, saj ga je najprej treba sanirati, kar je glede na pomanjkanje sredstev za ta namen dolgotrajnejša naloga. Trenutno se izvajajo le najnujnejša vzdrževalna dela, v izdelavi pa je projekt s statično sanacijo gradu. Foto: BoBo
false
Dvorec je bil postavljen v velik in urejen park angleškega tipa, zasajen s številnimi redkimi, domačimi in tujerodnimi drevesnimi vrstami, in je v času zasaditve veljal za enega najlepših tovrstnih vrtov. Foto: BoBo
false
Stavba je zaradi dolgotrajnega denacionalizacijskega postopka ostala prepuščena propadu. V zadnjih letih so se za grad zanimali številni interesenti, med njimi Nova KBM, podjetje Siemens, načrt za revitalizacijo je predložila tudi Višja šola za gostinstvo in turizem Maribor, a prodaje ni bilo. Foto: BoBo

Ministrstvo je v preteklosti grad Viltuš že večkrat prodajalo, a zanimanja za nakup ni bilo. Zadnja javna dražba, na kateri so grad poskušali prodati po izklicni ceni 770.000 evrov, je bila objavljena oktobra lani, vendar je bil postopek pozneje ustavljen "zaradi namena ponovne in celostne preučitve problematike vseh gradov" v lasti države.
Na ministrstvu pojasnjujejo, da grad trenutno ni primeren za prodajo. "Najprej ga je treba sanirati, kar pa bo glede na pomanjkanje sredstev v ta namen dolgotrajnejša naloga," so navedli. Od leta 2013 do leta 2015 so sicer v vzdrževanje, obnovo in spremembo projektne dokumentacije za statično sanacijo gradu Viltuš vložili 64.500 evrov, za vzdrževanje parka pa še okoli 26.000 evrov.
V času zasaditve eden najlepših vrtov
Ena izmed posebnosti Viltuškega gradu je tamkajšnji park s številnimi eksotičnimi drevesnimi vrstami, ki je bil v času zasaditve na začetku 20. stoletja eden najlepših tovrstnih vrtov.
Društvo in prostovoljci čistijo park
Ministrstvo za kulturo, ki je lastnik gradu Viltuš, je s Turističnim društvom Selnica ob Dravi sklenilo dvoletno pogodbo, a si bo to po besedah predsednice društva Ivanke Frešer prizadevalo za podaljšanje dogovora tudi po letu 2016. Po dolgih letih zanemarjanja gradu si namreč želijo, da bi ta ponovno postal ponos občine in celotne Dravske doline.
Kot je povedala, s pomočjo številnih prostovoljcev od avgusta čistijo park in neposredno okolico gradu. S pogodbo imajo namreč dovoljenje le za določena vzdrževalna dela v okolici parka, radi pa bi tudi dobili dovoljenje za postavitev klopi, ureditev sprehajalnih poti, očiščenje ribnika in prirejanje kulturnih dogodkov.
V sam grad, ki je bil dolgo prepuščen zobu časa in vandalom, ne smejo posegati, ampak naj bi zanj poskrbel zunanji izvajalec. "Na gradu Viltuš se trenutno izvajajo najnujnejša vzdrževalna dela. V izdelavi je projekt s statično sanacijo gradu vključno s sanacijo hišne gobe. Sanacija se bo nadaljevala v letu 2016 skladno z izdelanimi projekti in glede na razpoložljiva finančna sredstva," so pojasnili na ministrstvu za kulturo.
Začetek propada zaradi dolgotrajne denacionalizacije
Dvorec Viltuš je naslednik starega gradu Viltuš na bližnjem hribu, njegovo ime pa naj bi izhajalo iz nemške besede wildhaus. Prvotni dvorec Viltuš je zgradil Vid Žiga Herberstein leta 1625, skozi čas pa so se spreminjali njegova podoba in tudi lastniki. Do druge svetovne vojne so bile to različne plemiške družine, med vojno so bili v dvorcu gestapovski zapori, nekje do srede 90. let prejšnjega stoletja pa dom ostarelih občanov.
Nato je stavba zaradi dolgotrajnega denacionalizacijskega postopka ostala prepuščena propadu. Končno podobo je dobil v drugi polovici 19. stoletja. V zadnjih letih so se zanj zanimali številni interesenti, a prodaje ni bilo.