S pismom o nameri, ki je bilo podpisano junija letos, so vsi trije podpisniki izrazili skupni interes na področju razvoja ter promocije kulture, kulturne produkcije in postprodukcije ter turističnih produktov, ki so vezani na kulturno ponudbo v savinjsko-šaleški regiji. Foto: MMC RTV SLO
S pismom o nameri, ki je bilo podpisano junija letos, so vsi trije podpisniki izrazili skupni interes na področju razvoja ter promocije kulture, kulturne produkcije in postprodukcije ter turističnih produktov, ki so vezani na kulturno ponudbo v savinjsko-šaleški regiji. Foto: MMC RTV SLO

Regionalna kulturna naveza je nastala na pobudo Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, Festivala Velenje in celjske hiše kulture, pismo o nameri pa so podpisali junija letos. Vsi trije podpisniki so izrazili skupni interes na področju razvoja ter promocije kulture, kulturne produkcije in postprodukcije ter turističnih produktov, ki so vezani na kulturno ponudbo v savinjsko-šaleški regiji, pojasnjuje predstavnik Hiše kulture Celje Gregor Deleja.
Določili so še smernice sodelovanja v sezoni 2010/2011 ter v ospredje postavili lastno produkcijo, ki presega lokalne okvire in hkrati predstavlja deficitarno dejavnost tako v regiji kot na nacionalni ravni.
Za enovito glasbeno-gledališko ponudbo
Gregor Deleja meni, da je glasbeno-scenska produkcija ena pomembnejših vsebin, ki jo želijo v svoje delovanje in kulturno ponudbo lokalnih skupnosti in regije kontinuirano vključevati vsi trije podpisniki. Tako želijo do konca leta 2010 vsi trije omenjeni zavodi, čeprav je Hiša kulture Celje zasebni zavod, uskladiti termine novih glasbeno-gledaliških produkcij, s katerimi bi vzpostavili enovito in celostno glasbeno-gledališko ponudbo v regiji ter tako tudi osvetlili možnosti koprodukcijskega sodelovanja. Podpisniki so se začeli tudi pogovarjati o skupnem projektu, ki bi v koprodukcijo v letih 2011 in 2012 povezal vse tri člene Triangla.
Pomemben del sodelovanja je tudi skupen nastop na regijskem kulturnem parketu, v drugi in tretji fazi pa skupen nastop na nacionalnem in mednarodnem kulturnem področju.
V sezoni 2010/2011 in v prvi polovici sezone 2011/2012 nameravajo v okviru Triangla izvesti še muzikal Čarovnik iz Oza v produkciji Festivala Velenje, ki bo potekal v Žalcu, Velenjčani se bodo Žalčanom predstavili tudi s plesno predstavo Pika praznuje rojstni dan, vsi trije zavodi bodo skupno pripravili predpraznični koncert Božična pravljica. V Žalcu bo gostovala tudi lutkovna predstava Festivala Velenje Snežinka in Rožica.
Januarja prihodnje letos se bodo na različnih lokacijah v Celju in Velenju odvijali tolkalni koncerti. Sicer pa Festival Velenje v Celju pripravlja tudi gostovanje multimedijske predstave Chopin po velenjsko. Med poletjem 2011 bo sledila izmenjava koncertov, plesnih in gledaliških predstav v okviru poletnih kulturnih prireditev v Velenju, Celju in Žalcu, konec leta 2011 pa Žalčani v koprodukciji s Hišo kulture Celje pripravljajo premiero operete Grofica Marica madžarskega skladatelja Emmericha Kalmana.