Avtorji in podpisniki peticije predstavnike oblasti pozivajo k razumnemu in uravnoteženemu ravnanju pri načrtovanih dodatnih varčevalnih ukrepih, ki jih nameravajo sprejeti. Foto: MMC RTV SLO/M. K.
Avtorji in podpisniki peticije predstavnike oblasti pozivajo k razumnemu in uravnoteženemu ravnanju pri načrtovanih dodatnih varčevalnih ukrepih, ki jih nameravajo sprejeti. Foto: MMC RTV SLO/M. K.
Milan Jesih
Svoje nestrinjanje z tako drastčlnim rezom je v sporočilu za javnost že izrazilo več kulturnikov, med drugim predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Dušanka Zabukovec, predsednik slovenske sekcije PEN Marjan Strojan, direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl in predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih. Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Potem ko so predstavniki štirih kulturnih ustanov že izrazili nestrinjanje vladnega predloga rebalansa, ki predvideva krčenje sredstev ministrstva za kulturo za 38 milijonov evrov, je na spletu zaokrožila še peticija proti krčenju sredstev v kulturi.
V peticiji, ki so jo naslovili na premierja Boruta Pahorja in na finančnega ministra Franca Križaniča, se med drugim sprašujejo, ali predstavniki oblasti vedo, "da je kultura integralni del sodobne družbe in izrazito raznolika gospodarska panoga s pozitivnimi in širokimi mikroekonomskimi ter socialnimi učinki".
"Kultura je javno dobro, podstat ustvarjalne in inovativne družbe, ki navdihuje razvoj sodobnih vrednot in ustvarja trajnostno življenjsko okolje. Krčenje sredstev za kulturo pomeni tudi krčenje sredstev nevladnim organizacijam - ki so že tako ali tako podhranjene -, kar neizbežno vodi v siromašenje ustvarjalne in kulturne raznolikosti ter državljanov, ki so na tem področju aktivni," še opozarjajo avtorji peticije.
"Načrtovanega predloga razdelitve bremen ne sprejmemo"
Predstavnike oblasti pozivajo k razumnemu in uravnoteženemu ravnanju pri načrtovanih dodatnih varčevalnih ukrepih, ki jih nameravajo sprejeti. "Ne protestiramo proti rezom, temveč proti diskriminatornemu in neproporcionalnemu razporejanju finančnih bremen," je zapisano v peticiji, ki jo avtorji sklepajo s pozivom vladi oziroma ministrstvu za finance, da načrtovanega predloga razdelitve bremen ne sprejmejo.
Peticijo je do objave prispevka podpisalo več kot 2.000 posameznikov in predstavnikov številnih kulturnih institucij, v petek, 24. junija, pa bodo pred razpravo o rebalansu proračuna podpise izročili vladi.
Podobno so se na noge dvignili kulturni delavci na Nizozemskem, kjer je prav tako prišlo do drastičnega reza sredstev, namenjenih kulturi. Svoje neodobravanje so nasprotniki izrazili z risanjem belih križev na okna domov in institucij. "Sprašujemo se, ali slovenska vlada sledi zgledu nestrpnih kolegov z Nizozemske, ki so vzdignili pogrom proti njihovim lastnim in zglednim kulturnim produkcijskim sistemom," med drugim piše v peticiji.
Kot smo že poročali, so v ponedeljek predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Dušanka Zabukovec, predsednik slovenske sekcije PEN-a Marjan Strojan, direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl in predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih na vlado naslovili pismo, v katerem so glede krčenja sredstev v kulturi zapisali, da je vlada "iz politike počasnega zategovanja pasu prešla na stiskanje za vrat".