Glasbenica ljubi sprehajanje med glasbenimi slogi. Foto: RTV SLO
Glasbenica ljubi sprehajanje med glasbenimi slogi. Foto: RTV SLO
Glasbenica je album poimenovala po - sebi.
Novoletni koncert dunajskih filharmonikov.
Nastopila bi tudi v Musikvereinu ... a pod svojimi pogoji. Foto: EPA

S tem je, kot je še pojasnila v spletni klepetalnici RTV Slovenija, mislila tudi okolje, v katerem je rasla, ki so ga delali polnega predvsem glasba in entuziasti. Tudi zaradi njih pa si je kot največji izziv zastavila, da bi njena glasba segla do kjer si želi. Kot klasično izobražena glasbenica pa poudarja, da ji je šolanje dalo kritični duh, tehniko in kondicijo.

Ob nekoliko večji medijski izpostavljenosti so začeli Neisho primerjati tudi z različnimi tujimi in bolj znanimi glasbenicami. Sama na to odgovarja: "primerjava z Norah Jones je precej zabavna,ker mi-z bendom-v živo 'žgemo',se mi zdi tukaj temperament zelo pomembna stvar....veseli me pa primerjava z Nikko Costa, Fiono Apple....so mi zelo všeč!!!"

Ideje rabijo različne ventile
Med drugim bi Neisha aka Neža Buh rada pisala glasbo tudi za film ali gledališče, da bi se prehitro iztrošila, pa se ne boji. Neisha sodeluje pri celi vrsti zasedb, po njenih besedah tudi zato, ker ideje rabijo različne 'pakete'. V enega teh paketov je glasbenica pred kratkim 'zapakirala' tudi izbrane skladbe, ki jih je izdala na prvencu Neisha.

Če ste se spraševali, zakaj toliko izpeljank imena Neža, pa glasbenica odgovarja: "Neža Buh je ime s katerim sem se rodila,Neisha je pa moj 'arty name',predvsem sem ga nujno rabila tudi zaradi tujine ... ž ne prođe."

Samo snemanje albuma, za katerega kritiki še niso našli slabih besed, je potekalo približno mesec dni, izdelek pa predstavlja glasbenico v novi luči, in sicer kot solo izvajalko. Neisha meni, da jo najbolje opiše pesem Movin' On, v njeni glasbi pa sicer lahko najdemo odraz mnogih glasbenih zvrsti, ki so izvajalki blizu.

Tudi z dunajskimi
filharmoniki bi ...

Glasbenica je dejala, da nikoli ni želela bili 'le' klasična glasbenica, vendar pa v isti sapi dodaja, da potrebuje tako orkester, kot tudi drugačno glasbo. Na vprašanje, ali bi kot solistka kdaj nastopila s slovitimi dunajskimi filharmoniki, pa odgovarja, da bi se lahko takoj dogovorili za sodelovanje, če bi naštudirali kakšno njeno skladbo.

Nihče "te ne nauči napisat dobrega komada ali nalezljive teme,to imaš ali nimaš ... predvsem je poglaviten faktor čustvena inteligenca" izpostavlja Neisha, ki ji je eden najbolj seksapilnih inštrumentov sopran saksofon.