Nobelovec bo na Švedskem pripravil predavanje. Foto: RTV SLO
Nobelovec bo na Švedskem pripravil predavanje. Foto: RTV SLO
Podelitev vsako leto poteka v Stockholmu. Foto: EPA

Pinter bo tako že drugi nagrajenec zapored, ki se podelitve nagrad ne bo udeležil, saj tudi lanska lavreatka, avstrijska pisateljica in dramatičarka Elfriede Jelinek, nagrade osebno ni prevzela. Namesto 75-letnega Pinterja bo medaljo in diplomo prevzel njegov založnik Stephen Page, dramatik pa bo tri dni pred podelitvijo nagrad na Švedskem imel predavanje.

Poznamo predvsem Praznovanje
Ob razglasitvi letošnjega Nobelovega lavreata smo lahko slišali, da "njegove drame odkrivajo nevarnosti vsakdanjega brbljanja in bralce silijo, da vstopijo v zaprte sobe tesnobe". Številne drame 75-letnega književnika imamo tudi v slovenskem prevodu - Njega dni, Hišnik, Prevara, V prah se povrneš, Praznovanje, Postaja Viktorija, Družinski glasovi in Pokrajina. Pinter velja za enega najbolj kompleksnih dramatikov iz časa po 2. svetovni vojni. Med sredstvi, ki jih rad uporablja v svojih delih, so stopnjevanje napetosti s tišino in besedičenje, avtorsko pa se pogosto dotika tem, kot so erotične fantazije, ljubosumje, družinsko sovraštvo, obsedenost, izsiljevanje in duševna prizadetost.

Nobelove nagrade bodo podelili 10. decembra, na dan obletnice smrti kemika, inženirja, izumitelja in tudi dramatika Alfreda Nobela.