Dragan Živadinov se zahvaljuje Noordungu. Foto: RTV SLO
Dragan Živadinov se zahvaljuje Noordungu. Foto: RTV SLO
Vesolje Dragana Živadinova
Vesolje in umetnost suprematizma sta nikoli izčrpana vira navdiha za Dragana Živadinova. Foto: Festival svijetskog kazališta

To naj bi odprli v rojstnem kraju začetnika potovanja po vesolju, v Vitanju pod Paškim Kozjakom približno 20 kilometrov vzhodno od Velenja, prav tam pa po mogoče zraslo tudi znanstveno-umetniško-tehnološko središče, za katerega naj bi sredstva prispeval tudi Sony, je na dan pred obletnico Noordungovega rojstva povedal Živadinov.

Osvoboditev gledališča druge stopnje
Živadinova tiskovna konferenca dan pred 113. obletnico rojstva Hermana Potočnika Noordunga je zagnala tudi cikel spominskih tiskovnih konferenc, ki naj bi jih Živadinov od zdaj prirejal vsako leto dan pred Potočnikovim rojstnim dnem. Tako naj bi bilo vse do naslednje ponovitve megalomanske gledališke predstave, s katero je Živadinov nadgradil proces osvobajanja gledališke umetnosti iz zaprtih akademskih ustanov. Če se je teater z gledaliških odrov najprej preselil na ulice, v športne dvorane in druge ambiente, je Živadinov s predstavo v letalo, ki poleti na sam rob Zemljine atmosfere, odrsko umetnost popeljal v neskončni ambient vesolja.

Odkritelj Noordunga
Vsakoletna tiskovna konferenca naj bi bila ena izmed prvin celovitega Živadinovega ohranjanja spomina na znanstveno zapuščino Hermana Potočnika. Dragan Živadinov je zares pravi odkritelj slovenskega znanstvenika. Pred leti je namreč v NUK-u odkril enega izmed samo petih tedaj ohranjenih izvodov Potočnikove knjige Problem vbožnje po vesolju iz leta 1927 in poskrbel za ponatis začetnega dela.

Razsvetljenje v Bolšoju
Odločitev za postavitev trajnega spomenika - spominske sobe ali znanstvenega središča - Hermanu Potočniku Noordungu je "padla" v gledališču Bolšoj, kjer je Živadinov po ponovitvi predstave v vesoljskem središču Jurija Gagarina užival v klasičnem gledališču. V nekem trenutku je režiserja prešinila ideja, da si brez Potočnika nikoli ne bi mogel utreti poti v vesolje.

Ko eksperiment ni več v modi
Ukvarjanje s Hermanom Potočnikom Noordungom pa Draganu Živadinovu ni pobralo vse energije in vsega navdiha. Pogled v prihodnost ujame eksperimentalno gledališko predstavo Synaptiens-Avatar-Umbot, ki je nastala v Pragi, v Ljubljano pa prihaja 14. februarja. Z novim gledališkim eksperimentom Živadinov spet kljubuje smernicam v gledališki umetnosti, saj se je ta v zadnjih letih od eksperimentalnega teatra spet usmerila k postavitvam klasičnih velikih predstav.