Četverica slovenskih mest, ki se je uvrstila v drugi krog za naziv EPK 2025. Foto: ec.europa.eu
Četverica slovenskih mest, ki se je uvrstila v drugi krog za naziv EPK 2025. Foto: ec.europa.eu

Christina Farinha je na ministrstvu za kulturo danes razkrila, da so se v drugi krog za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025 uvrstila mesta Nova Gorica, Ptuj, Ljubljana in Piran. Kot je še povedala, si vsa zaslužijo drugi krog, ker so pokazala resno pripravljenost na naziv. Veliko prijav je bilo po njenih besedah izvirnih, nekatere pa so čezmejne, kar se ji, glede na to, da je kultura čezmejna, zdi pozitivno.

Predsednica 12-članskega sveta je izbrana mesta razglasila ob navzočnosti njihovih predstavnikov, izbrana mesta pa morajo zdaj v pol leta dopolniti svoje koncepte v konkretne predloge.

Iz igre sta izpadla Kranj in Lendava
Postopek izbora poteka torej dvofazno. Prva faza se je končala 31. decembra lani, ko je šest slovenskih mest (poleg v drugi krog uvrščenih še Kranj in Lendava) oddalo svoje prijave. Sestanku za predizbor, ki je na ministrstvu potekal od torka, bo sledil še sestanek za končni izbor.

Tradicija, segajoča v leto 1985
EPK je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture. Začela jo je leta 1985, ko so naziv nosile grške Atene. Od takrat ga je prejelo še 60 mest, leta 2012 tudi Maribor. Leta 2025 si ga bo izbrano slovensko mesto delilo z enim izmed nemških mest. V ožjem izboru so Chemnitz, Hannover, Hildesheim, Magdeburg in Nürnberg.

Končni izbor za EPK 2025 bodo razglasili decembra letos.