Grobnici je odkrila ekipa egiptovskih arheologov, na čelu katere je Mostafa Waziry. Prav njegova ekipa je letošnjega septembra odkrila grobnico zlatarja Amenemhata. Foto: EPA
Grobnici je odkrila ekipa egiptovskih arheologov, na čelu katere je Mostafa Waziry. Prav njegova ekipa je letošnjega septembra odkrila grobnico zlatarja Amenemhata. Foto: EPA
Luksor
Poleg dveh mumij s pogrebnima maskama v pozlačenih krstah so arheologi našli še bogat nabor predmetov, med katerimi je na primer veliko število pogrebnih figuric (ushabti), ki jih je kar okoli 1.400, ob teh pa so bili še pogrebni pečati in glinene posode. Foto: EPA

Na grobnici so naleteli na območju nekropole Dra Abu el Naga na zahodnem bregu Nila v bližini znamenite Doline kraljev, je po poročanju portala Egypt Today na novinarski konferenci povedal egiptovski minister za starine Khaled El Enany.

Mumiji najvišjih uradnikov
Grobnici sta pripadali najvišjima uradnikoma iz obdobja novega kraljestva, ki je obstajalo med letoma 1549 in 1069 pred našim štetjem. Poleg dveh mumij s pogrebnima maskama v pozlačenih sarkofagih so arheologi našli še bogat nabor predmetov, med katerimi je na primer veliko število pogrebnih figuric (ushabti), ki jih je kar okoli 1.400, ob teh pa so bili še pogrebni pečati in glinene posode. Na stenah grobnic in njunih hodnikov so barviti napisi in poslikave, okrašene tudi s pozlato.

Uspešna ekipa arheologov
Grobnici je odkrila ekipa egiptovskih arheologov, na čelu katere je Mostafa Waziry, generalni sekretar tamkajšnjega vrhovnega sveta za starine. Prav njegova ekipa je letošnjega septembra odkrila grobnico zlatarja Amenemhata.


Najdba kipcev boginje

Na novinarski konferenci so omenili še najdbo 27 kipcev in delov egipčanske boginje bojevnice in boginje zdravja, imenovane Sekmet, ki so jih na začetku meseca našli na območju ruševin templja faraona Ehnatona III. Waziry je dejal, da so kipci narejeni iz črnega granita, največji med njimi je visok kar dva metra. Nekateri med njimi so dobro ohranjeni, medtem ko so tisti, ki so bili skriti globoko v tleh, v precej slabem stanju. Arheologi se trenutno posvečajo čiščenju in restavriranju kipcev, ki jih bodo nato tudi razstavili na območju templja, kjer so jih našli.

Arheologija v službi oživitve turizma
Po ocenah nemške tiskovne agencije DPA so številne medijske objave tudi v službi oživitve zelo oslabljenega turizma v državi, v kateri je ta panoga glavni vir zaslužka. Minister za starine je na novinarski konferenci tudi sam napovedal: "V Egiptu bo še več arheoloških odkritij v prihodnjem obdobju."