Goyeva slika Spanec razuma proizvaja pošasti iz leta 1797. Foto: Wikipedia
Goyeva slika Spanec razuma proizvaja pošasti iz leta 1797. Foto: Wikipedia

Vendar je mačja narava kdaj tudi težavna in neugodna, zato jih umetniki, četudi jih imajo radi kot hišne ljubljenčke, kdaj predstavljajo kot demone ali pretilce. Mačke so predvsem enigmatične - delno tudi zato, ker je njihovo življenje razpeto med na eni strani udobnim svetom človeškega domovanja in samostojnimi nočnimi lovskimi izleti.

Verjetno jih prav ta njihova dvojnost dela za tako kompleksne figure v umetnosti. Mačke so tudi bistveno bolj podobne svojim velikim in nevarnim mačjim sorodnikom - tako po videzu kot tudi obnašanju - kot na primer večina psov svojim volčjim prednikom.

Neustavljiva privlačnost temne strani
Mačka, ki se je znašla na sliki otrok družine Graham, ki jo je ustvaril William Hogarth, kaže svojo temačno naravo. Njene oči se svetlikajo od razburjenja ob pogledu na ptiča v kletki. Medtem ko se otroci igrajo, njihov ljubljenček tako rekoč snuje umor ...

Mačja temačnost je upodobljena še bolj pogubonosno na Goyevi sliki, naslovljeni Spanec razuma proizvaja pošasti, kjer je domača mačka preobražena v enega izmed demonov noči. Čeprav je Manet na sliki Ženska z mačko to upodobil kot zadovoljno domačo tovarišico, je na sliki Olimpija naježena mačka v razposajeni pozi in prejkone čudaškem stanju. Mačke pa so tudi skorajda neizogibne v upodobitvah čarovništva.

Največ klikov dosegajo mačke
Zadnja najodmevnejša upodobitev mačke je nedvomno Banksyjeva mačka v Gazi, vendar je tukaj odločitev za to žival kot motiv drugačne narave. Povod za nastanek grafita z belo mačko z rožnato pentljo je bil, da je umetnik želel svet opozoriti na uničenje v Gazi z objavo fotografij grafita na svoji spletni strani, in dodal, da ljudi na spletu pač zanimajo le fotografije mačk.