"Resnično zanimive stvari v javnem prostoru se dogajajo v ozadju novo oblikovanega uličnega pohištva in gladkih tlakov, kjer se ljudje organizirajo in skušajo uporabljati prostor na nov, do tega trenutka nepredstavljiv način." Foto: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Organizatorji sporočajo, da je "javni prostor svoboda. Je prostor razlik, ki izhajajo iz vsakdanjega življenja, ritmov, ritualov, narave in zgodovine. Omogoča, da se srečujemo, povezujemo in delujemo skupaj. Spontano ali organizirano. Kot prostor demokratične politične participacije in prostor, v katerem se porajajo nove ekonomije, javni prostor omogoča družbi, da se spreminja."

Zato je javni prostor tudi pokazatelj kakovosti življenjskega standarda, ki ga ni mogoče zapopasti z zgolj kvantitativnimi kazalci, ki se pogosto uporabljajo za ocenjevanje življenja v določenem kraju.

Vsebina vse bolj pred samo obliko
Bolj kot fizična pojavnost javnega prostora je v sodobnih družbah pomembno dogajanje, ki se tam dogaja. Porajajo se vprašanja, kako ga na novo organizirati oziroma ga uporabiti na svež način in sprožiti procese sprememb. Konferenca se bo ukvarjala z vplivom sodobnih praks v javnem prostoru na ekonomijo, politiko in kakovost življenja v mestih.

Tako danes arhitekti, oblikovalci in urbanisti s sočasno obravnavo javnega prostora in njegove dinamike vse bolj širijo svojo vlogo tudi na strateško področje.

Cilj teh prizadevanj je izboljšati samoorganizacijo meščanov, družbeno interakcijo v skupnostih in njihov odnos do okolja. Tako javni prostor postaja skupni temelj za mišljenje in produkcijo, ki naj bi presegla napetosti med politiko in načrtovanjem.

Kustos konference, ki je del projekta Mesto Evropa, je Matevž Čelik. Predavatelji pa poleg Slovenije prihajajo še iz Španije, Nizozemske, Hrvaške, Romunije, Nemčije in Avstrije.