Frančiškanska cerkev v Novem mestu. Foto: Miran Kambič
Frančiškanska cerkev v Novem mestu. Foto: Miran Kambič
Mestna elektrarna, Ljubljana.
Mestna elektrarna, Ljubljana. Foto: Miran Kambič
Frančiškanska cerkev Maribor
Frančiškanska cerkev Maribor. Foto: Miran Kambič

Po uspešnem odzivu na prejšnji natečaj kratkih filmov o Plečnikovi arhitekturi so ob razstavi Arhitekture 19. stoletja na Slovenskem pripravili natečaj, s katerim želijo preveriti, kako vidijo arhitekturo, ki je nekoč predstavljala središče dogajanja, zdaj pa morda propada ali pa še vedno "živi" s svojo okolico.
Na Slovenskem se nikoli do takrat ni toliko gradilo, kot v 19. stoletju. Tradicijo minevajočih časov so nadaljevale plemiške palače, o vse močnejšem meščanstvu so govorile meščanske hiše in vile, znanilke nove dobe pa so bile prve stanovanjske stavbe v delavskih kolonijah in prvi stanovanjski bloki. Zlasti v historičnih slogih so gradili cerkve, kapele, samostane in dvorce, postavljali so sinagoge, mestne hiše, javne palače in gledališča, šole, železniške kolodvore, zdravilišča, bolnišnice, zapore, vojašnice, trdnjave, mavzoleje, mostove in tovarne.

Spletni zemljevid z nekaterimi arhitekturami 19. stoletja.

S tečajem želijo v muzeju pridobiti nova znanja o kulturni dediščini in mladostnike spodbuditi, da na drugačen način spoznavajo arhitekturo, ki je del našega vsakdanjega življenja. Obenem pa je namen zbiranja največ petminutnih filmov gledalcem približati prostor, ki je živ in dinamičen, ali pa tone v pozabo in žalostno propada. Ujeti pogled v notranjost prostora, pogled, ki potuje skozenj in okoli njega, predstaviti zgodbe ljudi, ki arhitekturo uporabljajo tako ali drugače.

Podrobnosti in pravila natečaja najdete tukaj.


Nov pogled na stare prostore

Zgodba uporabnika naj sicer ne bi prevladala nad prizoriščem, hkrati pa odprla nova gledanja in različne odnose - oblika in vsebina, prostor in gibanje, preplet starega in novega, notranjost in zunanjost, celota in detajl, svetloba in tema, zvok in tišina prostora.
Izmed prispelih filmskih izdelkov - natečaj bo potekal do 31. marca, na njem pa lahko sodelujejo mladi od 8. do 28. leta starosti - bo žirija v sestavi kustosov, arhitektov in filmskih režiserjev izbrala tri najboljše v svoji kategoriji. Avtorje najboljših izdelkov bodo nagradili, njihove filmčke pa v muzeju predstavili 18. maja, ko zaznamujemo mednarodni muzejski dan.