Valentin Vodnik je odraščal v gmotno ugodnih razmerah, vendar pa je kmalu po njegovi smrti njegova posest prešle v druge roke in novi lastnik je z vekovečenjem svojega imena nad vhodnimi vrati poskrbel, da so do nedavnega posestvo imenovali pri Matjanu. Foto: BoBo
Valentin Vodnik je odraščal v gmotno ugodnih razmerah, vendar pa je kmalu po njegovi smrti njegova posest prešle v druge roke in novi lastnik je z vekovečenjem svojega imena nad vhodnimi vrati poskrbel, da so do nedavnega posestvo imenovali pri Matjanu. Foto: BoBo
Sorodna novica Dve stoletji od smrti Valentina Vodnika, na številnih področjih "pervega" pri nas

O stoletnici Vodnikovega rojstva je pisal Franc Malavašič, ki ga je v svojem članku Vodnik, Prešeren in začetki postavljanja spominskih obeležij slovenske literarne kulture povzel Marijan Dović: "Vodnikova komemoracija na predvečer svečnice 2. februarja 1858 je bila skoraj spektakularna. V Šiško so se zgrnile množice, ki so se na dvorišču in pritličnih prostorih predajale navdušenemu vzklikanju in družabnemu veseljačenju. Ločena od množic se je nastajajoča narodna elita zbrala v nadstropni sobi, v izbi, kjer se je rodil Vodnik; budna je ostala do tretje ure zjutraj, ko je v krogu izbrancev Toman uprizoril izviren ritual z zdravico in razbijanjem kozarca."

Sprehod skozi razstavo in izbrane spise slovenskega razsvetljenca
Letošnje Vodnikovanje v Vodnikovi domačiji v Šiški se bo začelo ob 17.30 z vodstvom po stalni razstavi v domačiji v družbi njenega soavtorja Luke Vidmarja.

Sorodna novica Izbrani spisi Valentina Vodnika s ponatisom rešeni pred pozabo

Uro pozneje bo sledilo predavanje Miklavža Komelja o Izbranih spisih Valentina Vodnika, ki so v ponatisu pri Slovenski matici izšli lani, ob 200-letnici Vodnikove smrti. Skozi Vodnikovo prozo ponujajo vstop v vsakdanje življenje tistega časa. Spremno besedo za ponatis Vodnikovih Izbranih spisov, ki jih je leta 1890 uredil Fran Wiesthaler, je napisal Komelj, ki je bil tudi pobudnik ponatisa.

Slovenska matica je že leta 1869 izdala Vodnikove izbrane pesmi, ki jih je uredil Fran Levstik, pred skoraj 130 leti pa je bila zaslužna, da niso utonili v pozabo njegovi priložnostni spisi, ki jih je za knjižno izdajo uredil Wiesthaler. Ta besedila so imela pomembno vlogo pri oblikovanju slovenskega jezika na različnih ravneh njegovega funkcioniranja, meni Komelj.

Sklep večera s potico in nazdravljanjem
Ob 19.30 bo čas za hišno predstavo Andreja Rozmana - Roze: Ljubljanski vodnik našel Vodnika. Rozman - Roza je povezoval nedavni 35. Slovenski knjižni sejem, kjer se je na odru pojavil tudi v preobleki Vodnika. Program se bo uro pozneje zaključil s potico in nazdravljanjem.

(Ne)znana poglavja slovenske zgodovine: Oživljeni Vodnik, izobraževalno-zgodovinska serija, 3/3