Festival v kratkih novembrskih dneh, ko se stemni že v popoldanskih urah, poživi izbrane mestne kotičke in jih pretvori v prav posebne ambiente. Foto: Gledališče Ane Monro
Festival v kratkih novembrskih dneh, ko se stemni že v popoldanskih urah, poživi izbrane mestne kotičke in jih pretvori v prav posebne ambiente. Foto: Gledališče Ane Monro

Med 17. in 21. uro bodo tam delavnice izdelovanja lantern, svetlobnih pokrival in klobukov ter različne iskrive intervencije. Festival noči, ognjenih ambientov in druženja Ana Plamenita uresničuje Gledališče Ane Monro. Letošnji festival se vrti okoli mlaja, lunine mene, ki vabi k počitku, postu in prenovi. Organizatorji festivala prepoznavajo v tem primeren dan, da razmislimo o slabih navadah in tem, kako se jih znebiti.

Ob reki sedmih imen
Da bo sprehod z Ano Plamenito v skladu z luno, bodo poskrbeli sij svečk in nastopajoči, v družbi katerih bodo lahko obiskovalci gledali v plamen, poslušali glas noči ali se energijsko očistili. Ogenj bo gorel v neposredni bližini Ljubljanice, reke sedmih imen (na Babnem polju je Trbuhovica, na Loškem polju Obrh, na Cerkniškem polju Stržen, v Rakovem Škocjanu Rak, v Pivški kotlini in skozi Planinsko jamo Pivka, na Planinskem polju Unica in na Ljubljanskem barju ter v prestolnici Ljubljanica), kar doda dogodku še dodaten čar.

Začelo se je na Ljubljanskem gradu
Ana Plemenita razsvetljuje poznojesensko Ljubljano od leta 2009, ko se je poletna različica festivala Ana Desetnica prvič razširila še v hladnejše mesece. Vsako leto se naseli na drugem delu mesta. Gostovala je že na pobočju Ljubljanskega gradu, na nabrežju Gradaščice, ob Krakovskem nasipu, na dvorišču dvorca Selo v Mostah in na Šišenskem hribu. Od leta 2013 festival pod imenom Ana Plamenita Mariborska prirejajo tudi v štajerski prestolnici, kjer sta organizatorja Narodni dom in Društvo Hiša!.