Ana Mraz bo razveseljevala do 30. decembra. Foto: BoBo
Ana Mraz bo razveseljevala do 30. decembra. Foto: BoBo

Po besedah vodje gledališča Ane Monro Gora Osojnika osnovna zasnova festivala ostaja enak, je pa tokrat program zasnovan nekoliko bolj interaktivno. Veliko bo torej predstav, ki temeljijo na sodelovanju umetnika z občinstvom.

Če so bili prejšnja leta pozorni pretežno na domače gledalce, so se tokrat odločili nagovoriti tuje občinstvo, ker zaradi poudarjene teroristične grožnje pričakujejo, da bo število tujih turistov v Ljubljani višje kot v prejšnjih letih. To pomeni, da organizatorji pričakujejo, da bodo ti predstavljali dobršen del gledalcev, zato jih bodo ulični gledališčniki po Osojnikovih navedbah skušali privabiti z nebesedno komunikacijo.

Od Deklice z vžigalicami do "ognjaže" za zaključek
Tokrat so pripravili nove ponovitve Andersenove pravljice Deklica z vžigalicami. Podmladek iz Šugle gledališča, ki je na poletni Ani Desetnici na ogled postavil svoje prvence, se bo tokrat predstavil z nekaterimi novimi projekti. Zabavali bodo tudi Andrej Tomše, Teater Polpet, Cirkusarna Rog in Trio Šardone, ki je za zimski čas pripravil "najbolj noro gastronomsko izkušnjo".

Nastopil bo še italijanski akrobat in vrvohodec Sandro Sassi oziroma njegov Gera Circus, v slogu nemih burlesk iz dvajsetih let prejšnjega stoletja pa bo filmsko reportažo poskušal posneti Markus Siebert. Camilo Acosta Mendoza ne bo tipičen klovn, pri njegovih bizarnih akcijah pa bo potrebna tudi pomoč občinstva. Napovedujejo še predstavo Abrahama Tilla, ki bo nabita z energijo, pantomimo in humorjem. Tudi toplega ognja ne bo manjkalo, prav zadnji dan se bo Ana Mraz zaključila z ognjažo v obliki velikanske Pajkovke.

Celotni program letošnje Ane Mraz si lahko pogledate na tej povezavi.


Gostovanje v evropski kulturni prestolnici 2016
V letu 2016 bodo poletno različico festivala, Ano Desetnico, in ljubljansko kulturo predstavili na mostu v San Sebastianu, eni od dveh evropskih prestolnic kulture prihodnjega leta. Enodnevni festival uličnega gledališča v tem španskem mestu bo 31. julija, je še povedal Osojnik.

Ulični gledališčniki bodo v prestolnici od danes do 30. decembra med 19. in 21. uro nagovarjali občinstvo na Petkovškovem nabrežju ob Mesarskem mostu, v drugih krajih po Sloveniji so se nekateri dogodki že zgodili, nekaj pa se jih še obeta do konca decembra.